Devizából forintra váltanék

2008.05.27. 23:53

Mi van fordított esetben?

Kedves Hiteldoki!

Mi van, hogyha devizából forintba szeretnék váltani, vagy fordítva?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ha a devizaalapú szerződést forint alapúra szeretnék váltani, akkor a finanszírozó érvényes díjjegyzékében meghatározott szerződésmódosítási díjon felül két fontos tényezőre kell figyelni.

  1. A módosítás időpontjában kiszámítjuk a teljes hátralévő tőketartozásra érvényes árfolyamváltozás mértékét. Ez úgy történik, hogy a devizában nyilvántartott tőkét megszorozzák a szerződés hatályba lépésekor, valamint a módosítás időpontjában érvényes árfolyam értékkel. A kettő különbözete adja meg az árfolyamváltozás összegét. Amennyiben ez az összeg pozitív, akkor növeli a forint alapú szerződés alapjául szolgáló tőketartozást, ha negatív, akkor viszont csökkenti. Ebből adódik, hogy ilyen irányú módosítást akkor érdemes kezdeményezni, ha az aktuális árfolyam alacsonyabb, de legalábbis nem jelentősen magasabb, mint a kötéskori árfolyam.
  2. A forint stabilitása nem azonos az egyéb devizákéval (CHF, EUR), és ez a finanszírozók szerződési feltételeiben is megmutatkozik. A forint alapú finanszírozások ügyleti kamatlába és THM-je legtöbbször jóval meghaladja a deviza alapú finanszírozásokét, azaz egy ilyen jellegű módosításnál az árfolyamkockázat elkerülése együtt jár egy magasabb kamatszázalékkal.

Ha forintalapú szerződést szeretnénk devizaalapúra módosítani, akkor az esetlegesen alacsonyabb ügyleti kamatláb és THM reményében vállalni kell az árfolyamkockázatot. Mivel a devizaalapú szerződések alapját a kötéskor/módosításkor érvényes vételi árfolyam jelenti, ilyen változtatásra akkor célszerű gondolni, amikor az adott devizanem finanszírozó által használt értéke magas, azaz amikor a forint gyenge.

Üdvözlettel:

Hiteldoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.