Szerződés vételi jog alapítására

2009.01.08. 16:09

Tisztelt Hiteldoktor!

A közvetkezőt szeretném Öntől megkérdezni.
A napokban az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt.-től kapott levélben szereplő − Szerződés vételi jog alapítására című − szerződés mit jelent, hogy kell értelmezni?

Milyen hátrányom származhat belőle, ha aláírva visszaküldöm, vagy ha nem küldöm vissza? Ha a hitel lejárta előtt el szeretném adni, vagy új autó vásárlásánál beszámítani, akkor miért kéne a banknak eladni?

Köszönöm válaszát:

D. Zsolt

Kedves Zsolt!

A szerződés vételi jog alapítására című levél tulajdonképpen egy újabb vételi jog alapítására vonatkozik. Magyarországon, amikor elkezdődött a gépjármű-finanszírozás, a jogalkotók az akkori leghosszabb futamidőt alapul véve (amely öt év volt) állapították meg a bejegyezhető vételi és opciós jog hosszát. De mint tudjuk, az ötéves futamidejű szerződés a múlté, és ma már ennél hosszabb szerződéseket kötnek a finanszírozók. Az öt évnél hosszabb szerződéseknél kapják meg az ügyfelek ezt a kiegészítő szerződést a jelenleg ismert jogszabályok szerint.

Az ügyfélnek az aláírás semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen ez a vételi jog a szerződés megkötésekor is létrejött. A finanszírozó az opciós joggal abban az esetben él, ha az Adós fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. A szerződés kifutásakor vagy idő előtti lezárásakor az ügyfél megkap egy papírt, amivel ezek az opciók törölhetőek.

Ha a kiegészítő szerződés nem kerül aláírásra, a Finanszírozó szerződésszegés miatt felmondhatja a szerződést, mivel az Adós vállalta a fedezet biztosítását a teljes futamidőre.

Üdvözlettel:

Hiteldoki