Ha visszaadom a banknak hitelezett autómat

2009.02.05. 15:05

Kedves Hiteldoki!

Amennyiben banki hitellel terhelt autómat szeretném önszántamból „visszaadni” a banknak, milyen retorziókkal kell számolnom (kamatkülönbözet megfizetése, BAR-lista stb.?)

Tisztelettel:

Attila

Kedves Attila!

Amennyiben az autó törlesztőrészleteit nem képes tovább fizetni, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozó kintlévőség-kezelő osztályával, ahol pontosan elmondják Önnek, hol tudja leadni a gépjárművet. A járművet a finanszírozó értékesíti, az értékesítést követően a befolyt vételárral elszámol Ön felé.

A forint gyengülése következtében, az árfolyam-különbözet miatt a hitelszerződésen fennálló tőketartozás is megemelkedik, a hitel fedezetét képező járműnek a szerződésen fennálló tartozáshoz viszonyított aránya csökken. Amennyiben Ön egy ilyen szituációban a jármű visszaadása mellett dönt, jó eséllyel számíthat arra, hogy a forint gyengülése a fennálló tartozás, illetve az értékesítésből befolyt vételár egyenlegében érezteti a legjobban a hatását.

Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől. Ha ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:

Hiteldoki