Miért drágább a casco használt autóra?

2009.02.17. 12:12

Kedves Hiteldoki!

Habár nem tartozik szorosan ide, de nem tudom mástól megkérdezni:
Miért drágább a használt autóra a casco?

Az én példám: van egy Fiat Stilo, új kori értéke 5 millió körüli, most jó, ha 1,5 milliót ér, erre a legkedvezőbb negyedéves díj 27 000 Ft körül van. A másik autó egy Fiat Bravo, új kori értéke 4,5 millió, használtan is 3,5-4 millió, erre a nem integrált casco negyedéves díja 15-20 000 Ft!

Tehát egy lényegesen kisebb értékű, tehát egy esetleges káreset során kisebb veszteséget produkáló autó biztosítása magasabb, mégpedig nem is kicsit! Ezt egyszerűen nem értem.

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A kérdésre konkrét választ adni nem lenne helyes, hiszen két azonos gyártmányú, de különböző típusú autóról beszélünk. Továbbá az sem egyértelmű, hogy a biztosítók, amelyek díjait összehasonlította, azonos-e.

Általánosságban azonban mindenképpen elmondható, hogy az új autókra a biztosítók gyakran adnak akár 20-30% díjkedvezményt is, és ezek a kedvezmények akár egy adott gyártmányon belül sem biztos, hogy minden autótípusra vonatkoznak. Előfordulhat tehát, hogy amíg a Fiat Bravo kap kedvezményt, addig a Fiat Stilo típusokra az adott biztosító már nem adja meg ugyanazt a kedvezményt. A díjkedvezmények meghatározásában nagy szerepük van a kárstatisztikáknak, ezért is előfordulhatnak ilyen esetek.

A gépjárműlopások statisztikájában is kimutatható, hogy vannak bizonyos preferált gépjárműtípusok, melyeknek lopási kockázata sokkal nagyobb, mint pl. azonos gyártmányú, de más típusú, évjáratú, felszereltségű gépjárművekének. Továbbá szintén elmondható általánosságban, hogy az emberek az új autójukra sokkal jobban vigyáznak, óvják, mint a többéves használt autójukat, és ennek hatása bizony megmutatkozik a casco-díjban is.

Mindenesetre fontos, hogy a casco megkötése előtt online alkusz segítségét igénybe véve összehasonlítsuk a biztosítók díjait, hiszen komoly eltérések lehetnek.

Üdv:

Hiteldoki