Érdemes-e visszaadni?

2009.02.23. 12:37

Kedves Hiteldoki!

2004 októberében vettem egy új autót hitelre, 6 éves futamidőre, ami jövő év októberében lejár. Azon gondolkodom, hogy visszaadom a banknak az autót, mert nagyon megemelkedett a havi törlesztőrészlet. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy miután a bank értékesíti a visszavett autót, nem-e kellene még nekem ráfizetnem. Ön szerint adjam vissza az autót, vagy valahogy mindenképpen próbáljam kigazdálkodni a hátralévő pár hónapot?

Üdv:

Tucher

Kedves Tucher!

Az Ön hiteltartozását a finanszírozója valutában tartja nyilván, de Ön forintban fizeti a törlesztőrészleteket. A forint gyengülése következtében, az árfolyam-különbözet miatt a hitelszerződésen fennálló tőketartozás is megemelkedik, a hitel fedezetét képező járműnek a szerződésen fennálló tartozáshoz viszonyított aránya csökken. Amennyiben Ön egy ilyen szituációban a jármű visszaadása mellett dönt, jó eséllyel számíthat arra, hogy a forint gyengülése a fennálló tartozás, illetve az értékesítésből befolyt vételár egyenlegében érezteti a legjobban a hatását.

Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől. Ha ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

A jelenlegi nagyon magas EURO és CHF árfolyam miatt én megpróbálnám kigazdálkodni a hátralévő pár hónapot.

Üdv:

Hiteldoki