Vegyünk fel hitelt a kedvezményes cascóért?

2009.02.27. 11:21

Kedves Hiteldoki!

Nemrég vettem fel hitelt. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem egy lehetőség, ami mindezidáig nem bukott meg mint ötlet.

Példaként a hiteltörlesztés a következőképpen nézhet ki:
2 millió forint hitel 96 hónapra
30 000 havi részlet + privát full casco (esetemben évi kb. 110 000 − havi 9150 Ft) vagy 33 600 havi részlet no casco esetben. Itt ugye magasabb a törlesztő, ebben az esetben tőlem függetlenül köt a hitelcég biztosítást, totálkár+lopás esetére, ami nekem semmi fedezetet nem nyújt, csak a hitelcégnek, de ennek a költségét persze rajtam verik le. Más lehetőség a 35 000-es havi törlesztőrészlet − évi 60 ezer. Ezt a cascót csak szerződésmódosítással mondhatom fel − ami költség −, és újraszámolják a havi törlesztőt, amibe belekerül a már említett plusz díj is.

A felvehető hitelre vannak vonatkozó szabályok, pl. min. 100 ezer, max. 25 millió. A felvett hitelnek a tőketartozását bármikor csökkenthetem, a futamidő első felében az előtörlesztett összeg 5%-a, de min 50 ezer, a futamidő második felében az előtörlesztett összeg 3%-a, de min 30 ezer.

Azonban nagyon figyelmesen átolvasva a szerződést + ÁSZF-et, sehol nem szerepel arra vonatkozó szabály, hogy előtörlesztés után mennyi lehet a minimálisan fennmaradó tőketartozás. Ez három eset miatt lehet fontos:

1. Ha valaki abban gondolkodik, hogy kifizeti a hitelét egyben, és volt integráltja, a következőkben fizetheti majd a dupláját, mivel már nem rendelkezik azzal az igencsak nagy kedvezménnyel, amivel egy 1-2-3000 szerződést megkötő hitelcég.

1/a Ha előtörlesztésnél kifizetem a tartozásom 99%-át, és a fennmaradó tőketartozást átszámoltatom maximális futamidőre.

2. Ha valakinek van hitele, és nincs integráltja, kérdezze meg, módosíthatja-e szerződését, hogy legyen. Persze ha akar egyáltalán.

3. Amúgy ha van egy saját autóm, felveszek rá egy minimálisan megkapható hitelt pl. 100 e + kötök integráltat. Várok egy kicsit, majd kifizetem a tartozásom akár 99%-át vagy amennyit "van bőr a képeden", és kibírok röhögés nélkül. A fennmaradó összeget pedig mondjuk 8 év leforgása alatt fizetem vissza, ha 200%-át fizetem ki, még akkor is röhej a havi törlesztő.

A konkrét kérdés az lenne, hogy működne-e ez így vagy sem az ön véleménye szerint, ha nem, akkor pedig miért nem.

Válaszát előre is megköszönve,

Maradok tisztelettel:

Attila

Kedves Attila!

Sajnos a szerződéses feltételek ismeretének hiányában pontos információt nem tudunk adni. Integrált cascós szerződéseknél általában van mód az előtörlesztésre, és ha a szerződésében nincs kikötve, hogy ez a hány százaléka lehet a fennálló tőkéjének, akkor a lehetőség adott, de ez minden finanszírozónál más és más. Amennyiben az adott finanszírozónál van lehetőség a módosításra, akkor is érdemes egy előre lekért, pontos kalkuláció alapján mérlegelni és dönteni.

Futamidő közben is lehetséges integrált cascóra váltani, kérdezze meg a feltételeit a finanszírozójától.

Üdv:

Hiteldoki