Tovább fizetjük a visszavett autó részleteit?

2009.03.03. 11:19

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megtudni, hogy ha a finanszírozó visszaveszi az autót, hogyan történik az elszámolás. Mi 2 616 000 Ft hitelt vettünk fel, a kamat pedig 1 084 000 Ft, összesen: 3 700 000. Befizettünk 500 000 Ft-ot. A tőketartozásból kivonják a befizetett összeget, és időarányosan kamatot számolnak, vagy a kamat teljes összegét ki kell fizetni, vagyis 1 084 000 Ft-ot?

A szerződésben az áll, hogy a bank a saját nevére íratja az autót 30 napon belül, viszont a bank munkatársa azt közölte: míg el nem adják az autót, fizetnünk kell a részleteket, ez viszont nincs benne a szerződésben.

Tisztelettel:

Lajos

Kedves Lajos!

Amennyiben a folyósított hitel fedezetét képező jármű a finanszírozó által visszavételre kerül, a finanszírozó a jármű értékesítéséből befolyt összeggel elszámol az ügyfél felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Amennyiben az Ön esetében a visszavétel és az értékesítés, valamint az azt követő elszámolás minden tekintetben a finanszírozó általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint történt, az eljárás jogszerű volt, és az egyetlen lehetséges megoldás az Ön számára teljesíthető megállapodást kötni a finanszírozóval a fennálló tartozás visszafizetésére.

Üdv:

Hiteldoki