Visszaadott autó utáni fizetési kötelezettség

2009.03.11. 15:25

Kedves Hiteldoki!

Az autóm törlesztőrészleteit nem vagyok képes tovább fizetni, a járművet leadtam, a finanszírozó majd értékesíti. Az értékesítés pillanatáig (lehet akár fél év is) fizetnem kell-e a törlesztőrészleteket, miközben az autót már nem használom? Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét (mintegy 2 millió forintot) a finanszírozó követelheti és behajthatja tőlem bármilyen formában is azon túl, hogy BAR-listára kerülök 90 nap után?

Válaszát előre is köszönöm:

Balázs

Kedves Balázs!

A gépjármű leadását követően a KHR elkerülése végett azt javasoljuk, hogy állapodjon meg finanszírozójával a további törlesztéseket illetően. A legtöbb finanszírozó esetében az a gyakorlat, hogy az eszköz visszavételét követően a szerződés lezárásra kerül, ami azt jelenti, hogy a teljes tartozás egy összegben válik esedékessé. A teljes, egy összegű tartozás összege a mindenkori minimálbér összegét meghaladja, a KHR-re kerülés feltételéül szabott 90 nap tehát a lezárás napjától kezdődik. Amennyiben Önnek már az eszköz leadása előtt is a mindenkori minimálbér összegét meghaladó, legalább 90 napig folyamatosan fennálló lejárt tartozása volt, a KHR szempontjából már nincs mit tennie.

A jármű értékesítését követően a finanszírozó az értékesítésből befolyt vételárral elszámol Ön felé, amennyiben az értékesítést követően Önnek további tartozása áll fenn, a finanszírozó azt joggal követelheti Öntől. Azt tanácsoljuk, ez esetben is vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval egy esetleges részletfizetési megállapodás érdekében.

Üdv:

Hiteldoki