Nem bírom fizetni a törlesztőt

2009.03.18. 17:18

Kedves Hiteldoki!

Ha nem tudom fizetni a törlesztőrészletemet, akkor mire számíthatok?

Válaszát köszönöm.

aláírás

Kedves Érdeklődő!

Ha nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. Visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.
2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el.
3. Az Ön speciális helyzetében (maximális futamidő, a futamidő kezdeti szakaszában) a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Ha egyik lehetőséget sem választja, a folyósított hitel fedezetét képező járművet a finanszírozó visszaveszi, és az annak értékesítéséből befolyt összeggel elszámol az ügyfél felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Amennyiben az Ön esetében a visszavétel és az értékesítés, valamint az azt követő elszámolás minden tekintetben a finanszírozó általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint történt, az eljárás jogszerű volt, és az egyetlen lehetséges megoldás a finanszírozóval az Ön számára teljesíthető megállapodást kötni a fennálló tartozás visszafizetésére.

Üdv:

Hiteldoki