Több a tőketartozás, mint a felvett hitel

2009.04.02. 14:52

Kedves Hiteldoki!

Az lenne a kérdésem , hogy:
2007.10.24-én vettem egy Opel Astra típusú autót 1,5 millió Ft-ért, erre felvettem 1,35 millió Ft hitelt. Azóta általában az akkor meghatározott törlesztőrészlet (26 000Ft) mindig csak nőtt, most 41 ezernél járok. Persze CHF-alapú hitel, értem is, hogy a kamatkockázati tényező meg a többi blabla miatt fizetek többe. Most le szeretném cserélni egy újra, és lekérettem a jelenlegi állást: 1,9 millió Ft tőketartozásom van . Ez hogy lehet? Az autó most 9 éves, az értéke kb. 1,1 millió Ft.

Mit tehetnék? A bankok mindenkit ott etetnek, ahol akarnak? Lehúznak 800 000 Ft-tal, mert nekik úgy éri meg?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Tekintettel a gazdaságot érintő válságra és a devizaárfolyamok drasztikus emelkedésére, előfordul, hogy a pillanatnyi tőketartozása meghaladja a korábban felvett hitelösszeget, illetve az autó árát.

Ennek az az oka, hogy Ön svájci frankban vette fel a hitelét, a finanszírozó ebben a devizában tartja nyilván az Ön tartozását, viszont a havi törlesztőrészlet forintban kerül kiszámlázásra, és a megemelkedett árfolyam okozza a törlesztőrészlet ilyen mértékű emelkedését.

Amennyiben Önnek ez gondot okoz, keresse fel a finanszírozója ügyfélszolgálatát, ahol feltehetően kínálnak Önnek lehetőséget, hogy a fizetési kötelezettségeit könnyíthesse.

Üdv:

Hiteldoki