Selejtes autó hitelét nem akarom fizetni

2009.04.07. 15:07

Kedves Hiteldoki!

Az autóm motorjának van egy hibája, aminek az okát a szerviz nem találja, illetve a hivatalos véleményük, hogy az autó ezzel a hibával még használható. Arra készülök, hogy felhívom a bankot, és közlöm: amennyiben a szerviz nem javítja meg az autót, vagy nem cserélik ki, nem fogom tovább fizetni a hitelt. Selejtes autót nem vagyok hajlandó fizetni. Ön szerint a bank ebben az esetben mit mondana nekem?

Válaszát előre is köszönöm:

Péter

Kedves Péter!

A kérdésre válaszolva általánosan elmondható, hogy a gépjármű hibája vagy az adásvételi szerződéssel kapcsolatos jogvitája a finanszírozó (bank) hitelszerződés alapján fennálló kötelezettségeit semmilyen módon nem érinti, hiszen a gépjárművet Ön választotta ki, majd adásvételi szerződéssel megvásárolta, az érintett bank pedig − a finanszírozási szerződés megkötését és elfogadását követően − a gépjármű bruttó vételára, illetve az Ön kezdő befizetése (önerő) különbözetét átutalta az eladó részére, ezzel teljesítve a szerződésben rögzítetteket.

Ön a jótállási, szavatossági vagy bármely más, az adásvételi szerződés alapján fennálló igényét közvetlenül a szállítóval vagy a jogszabályban meghatározott harmadik személlyel szemben érvényesítheti, ilyen igényekért a finanszírozót semmilyen felelősség nem terheli. A fentiek figyelembevételével nem tanácsolom, hogy a havi díjak fizetését megszüntesse, hiszen ezzel Ön a finanszírozóval megkötött szerződést szegné meg.

Üdv:

Hiteldoki