Mire figyeljek, ha hitellel terhelt autót veszek?

2009.04.15. 09:54

Kedves Hiteldoki!

Olyan kérdésem van, hogy szeretnék venni egy használt kistehergépjárművet, amin hitel van. Az autó ára 3,7 millió forint.

A tulajdonos lekérte a hitelét, és 1,7 millió hitel van rajta, de ez csak a tőke, viszont azt szeretné, ha én 2 milliót adnék neki, és átvállalnám a többit. Nekem itt valami nem oké, mert ez csak a tőke, és valójában a kamattal és árfolyamváltozással együtt 2,4 millió hitel van rajta. Ha adnék neki 2 milliót és átvállalnám a hitelt, akkor nekem ez már 4,4 millióba kerülne, nem?

Ilyen esetben mire kell figyelni, vagyis tényleg a tőkével kell számolni, vagy a gépjármű vételárát nézve a kamatokkal is?!

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Érdkelődő!

A hitellel terhelt vagy tehermentes gépjárművásárlás adásvételi ügymenetében nincsen nagy különbség, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki.

A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval. Az azonban fontos, hogy tisztázzák a tartozás mértékét, erről a vevőnek egy, a finanszírozó által kiadott igazolás alapján kell meggyőződnie.

A teljes tartozás a gépjárműre vonatkozóan a tőke, kamat és egyéb költségek összessége.

Üdv:

Hiteldoki