Mik a kötelezettségeim, ha nem fizetem tovább a hitelt?

2009.04.20. 10:59

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megkérdezni, hogy mivel jár, ha az ügyfél a gépjárművet hitelre vette, de vissza akarja adni, mivel túl magas a havi törlesztőrészlet, és már nem tudja fizetni. A bank kötelezheti valamire, pl. a kamatok fizetésére vagy BAR-listára teheti?

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. Visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.

2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el.

3. Az Ön speciális helyzetében (maximális futamidő, a futamidő kezdeti szakaszában) a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Amennyiben az értékesítést követően fizetési kötelezettsége marad fenn, és ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:

Hiteldoki