Merni, vagy nem merni?

2009.04.21. 12:01

Kedves Hiteldoki!

22 éves vagyok, lassan 5 hónapja leledzem a dolgozók lelkes állományában, és feltett szándékom egy autó vásárlása. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy Ön szerint érdemes-e most nekivágni? A médiából ömlenek a rosszabbnál rosszabb hírek/kilátások, és mindenütt "villog" a sok warning tábla: NE VEGYÉL FEL HITELT. Ha mégis úgy döntök, hogy nekivágok, melyik konstrukció lenne leginkább ajánlott egy magamfajtának? Információim alapján megszűnt január elsejével a 0%-tól vidd el kategória, és mégis sok helyen látom még hirdetésekben (ahogy a 10%-os önerőt is…). Ez lehet igaz, higgyek neki?

Egyébiránt a vágyam tárgya egy 10-11 éves autó, közepes felszereltségi szinttel (klíma, miegymás), körülbelül 20-23 ezer forintos havi törlesztőt vizionálok. Tehát érdemes most nekivágni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Érdeklődő!

Konkrétan tanácsot adni, azt hiszem, felelőtlen dolog lenne, hiszen nem ismerem az Ön lehetőségeit.

Az Ön döntése kell legyen, hogy egy bizonyos összeget minden hónapban ki tud-e fizetni. Azonban fontos, hogy számoljon azokkal a költségekkel is, melyek egy autóval kapcsolatban felmerülnek: biztosítás, üzemanyag, karbantartás (amivel egy 10 év körüli autónál kell számolni).

Általánosan jellemző, hogy a minimális önrész az autó árának 20%-a, a maximális futamidő 96 hónap. EUR és HUF alapú hitelek közül választhat, az egyik esetben számolni kell az árfolyamkockázattal, a másik esetben a magasabb kamattal.

Javaslom, hogy alaposan gondolja végig, mielőtt belevág.

Üdv:

Hiteldoki