Átvegyem az autót, ha nem tudom fizetni a hitelt?

2009.04.29. 11:42

Kedves Hiteldoki!

Röviden: december közepén megrendeltem egy új Suzukit autóbeszámítással. Közben január 3-án kirúgtak a munkahelyemről, azóta kicsit nehezebben mennek a dolgok. A hitelt elfogadták, és már ketyeg. A kocsit így nem merem átvenni, ilyen bizonytalanságra. Vissza tudom mondani a hitelt? Milyen csapdába kerülhetek? Gondolok a márkakereskedőre. Vagy hozzam el mindenféleképpen az autót?

Kedves Érdeklődő!

Ez a probléma sok kérdést vet fel, hiszen számos körülmény befolyásolhatja a végeredményt. A kereskedővel történt megállapodásban minden bizonnyal rögzítésre kerültek a gépjárművásárlástól elállás feltételei, ezért ez az első dolog, amit figyelembe kell venni.

Mivel a gépjármű megvásárlása hitelre történik/történt, ezért könnyen előfordulhat, hogy a finanszírozó már átutalta a kereskedő részére az igényelt hitelösszeget, ezzel teljesítve a finanszírozási szerződés rá eső részét, így a továbbiakban Önnek fizetési kötelezettsége van a finanszírozó felé mindaddig, amíg a fennálló hiteltartozását, illetve annak kamatait nem rendezi. Amennyiben a hitelösszeg nem került még átutalásra, az adásvételi szerződés meghiúsulásával egy időben a finanszírozó felé általában meghiúsítható az ügylet. Ezek feltételeit az adott kereskedéssel kell írásos megállapodásba foglalni.

Azonban ha a hitelösszeget a finanszírozó már átutalta, akkor nagy valószínűséggel csak előtörlesztéssel (szerződés idő előtti lezárásával) lehet kilépni a szerződésből. Ekkor az előzőeken túl − amennyiben a szerződés devizaalapú konstrukció − árfolyamkockázattal is számolnia kell. Ha a gépjárművet átveszi, már "csak" a finanszírozó felé van fizetési kötelezettsége, az előre megállapított ütemezés szerint. Ha fizetési nehézségekbe ütközik, ha a lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért, és ezen minimálbérösszeget meghaladó késedelem folyamatosan, több mint kilencven napon keresztül fennáll, a törvényi szabályozás szerint felkerül a KHR (ismertebb nevén BAR) listára.

A fentiek figyelembevétel kell mérlegelni azt, hogy mely lehetőség, illetve következmény vállalható az Ön számára.

Üdv:

Hiteldoki