Totálkár van, casco nincs

2009.04.30. 17:11

Kedves Hiteldoki!

Összetört Opel Astra Classic II típusú (1,4-es motor, 2006-os évjárat) autónk, amelyen nem volt casco. Még három év hitel van rajta. Most a banki egyeztetésre várok, az autónak egyébként csak karosszériája van totálisan megtörve, motorikusan jó. Mi várható?

Kedves Érdkelődő!

Amennyiben a hitelszerződés fedezetéül szolgáló gépjármű totálkárosra törik, általánosan elmondható, hogy fedezetlenség fennállása miatt a szerződés felmondásra, majd lezárásra kerül, a fennálló tartozás egy összegben válik esedékessé. Ezzel kapcsolatban az adott finanszírozó társaság Általános Szerződési Feltételei határozzák meg a pontos eljárást.

Casco biztosítás hiányában nincs kártérítési összeg, ami biztosítaná a fennálló tartozás csökkentését, kiegyenlítését, vagy − ha a hitelező engedélyezi − a gépjármű kártérítési összegből való szakszerű megjavítását.

A fentiek figyelembevételével mindenféleképpen meg kellene próbálni mihamarabb értékesíteni a roncsot, annak befolyt vételárából pedig csökkenteni a finanszírozó felé fennálló tartozást. A hátralévő tartozásra a finanszírozó részletfizetést vagy technikai hitel lehetőségét is felajánlhatja, erről az adott hitelintézet ad pontos felvilágosítást.

Üdv:

Hiteldoki