Átmenetileg fizethetnék kevesebbet az emelt törlesztőrészletnél?

2009.05.06. 16:18

Kedves Hiteldoki!

2 éve vettünk egy autót hitelre, 10 éves futamidővel. Mostanáig kedvezményes volt a hitelünk (22 hónapig), de most már az emelt összeget kell fizetnünk, amely meghaladja a kapacitásunkat, a forint romlása miatt. Közel 20 000 Ft-tal többet küldtek ki, mint amennyire számoltunk abban az időben. Kezdtük kb. 23 000 Ft-tal, és most 53 000 Ft-os csekket kaptunk. Szeretnénk visszaadni az autót a banknak, de ők azt mondták, hogy adjuk be kereskedésbe, vagy próbáljuk meg mi magunk eladni. A hitelhosszabbítást nem engedték.

Hogy fogjunk ehhez hozzá? Kell valami igazolás a bank részéről? Mennyit lehet kérni az autóért? Alapból egy 3,5 millás autó, ami ezzel az árfolyammal sokkal több lesz. Mennyire megoldás az, ha az egész összeget nem is, de valamennyit be tudok fizetni? Mondjuk az 53 000-ből 30 000-et. Persze nem végleges megoldás, csak átmeneti.

Üdvözlettel:

Marcsi

Kedves Marcsi!

Amennyiben nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:
1. visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.
2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el. A közelben keressen egy megbízható használtautó-kereskedőt, aki a hitelügyintézésben is jártas (általában azok)
3. az Ön helyzetében a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Amennyiben egyik lehetőséget sem választja, a folyósított hitel fedezetét képező járművet a finanszírozó visszaveszi, a jármű értékesítéséből befolyt összeggel elszámol ön felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Amennyiben az Ön esetében a visszavétel és az értékesítés, valamint az azt követő elszámolás minden tekintetben a finanszírozó általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint történt, az eljárás jogszerű volt, és az egyetlen lehetséges megoldás a finanszírozóval az Ön számára teljesíthető megállapodást kötni a fennálló tartozás visszafizetésére.

Tudomásom szerint a nagyobb finanszírozó cégek előálltak egy fizetési nehézségeket segítő megoldáscsomaggal, ami azon ügyfeleket segíti, akik átmeneti nehézségekkel küzdenek. Az Ön finanszírozójának ügyfélszolgálata tud ebben konkrétumokkal segíteni. Próbáljon meg egyezkedni velük.

Üdv:

Hiteldoki