Devizahitelt most?

2009.05.07. 16:34

Kedves Hiteldoki!

Pénzügyekben óvatos embernek tartom magam, pl. 2 és fél éve forint alapú hitelt vettem fel lakásvásárlásra, mert akkor égett a tévé épülete, és nem láttam stabilnak se a politikai, se a gazdasági helyzetet, pedig minden hitelközvetítő és bank devizára próbált rábeszélni − és azóta is örülünk otthon ennek, hiszen részletünk nem változott.

A következő hetekben családunk egy kisvállalkozáshoz kénytelen lesz autót (kishaszongépjármű) vásárolni, s a kedvezmények alapján talán nem is rossz az időzítés. Azonban felmerült bennem, hogy ilyen gyenge forint mellett (és személyesen nem várok további jelentős forintgyengülést) most viszont belemennénk egy devizahitelbe. Konkrétan euróalapúba, mert a svájci frank önállóbban mozoghat, attól óvakodnék.

Kérdésem: ha erősödik a forint, akkor számíthatok a törlesztőrészletem csökkenésére? Milyen konstrukciót válasszak, mire figyeljek a szerződésnél, hogy a devizaárfolyam-ingadozás akár javamra is váljon? Csökkenhet egyáltalán a részletem?

Az árfolyamkockázattal, tehát a részletfizetés emelkedésének lehetőségével tisztában vagyok, csak a másik irányba elmozdulás nem világos.

Köszönöm előre is.

Üdvözlettel:

Norbert

Kedves Norbert!

Az óvatossága mindenképpen egy üdítő hozzáállás. Jóslatokba az árfolyamot illetően nem bocsátkoznék.

A mostani gyenge forintos időszakban devizaalapú finanszírozási konstrukciót választani azért lehet jó Önnek, mert amennyiben a forint erősödik, úgy csökkenhet a havi fizetendő törlesztőrészlet összege.

Ez abban az esetben igaz, ha Ön egyenletes fizetési ütemezésű konstrukciót választ. Létezik a piacon egy ún. Havi fix konstrukció, mely abban különbözik a "hagyományos" konstrukcióktól, hogy a havi fizetendő részlet összege mindig állandó. A szerződéskötéskori árfolyamon rögzül, és Ön végig ugyanazt az összeget fizeti. Az árfolyamváltozásból fakadó különbözet halmozódik, mely a futamidő hosszát változtatja meg, ha a választott devizanem árfolyama emelkedik, a futamidő hossza nő, ha csökken, a futamidő is csökken. Az árfolyamkockázat éppen azt jelenti, hogy annak változása emeli vagy éppen a csökkenti a havi fizetendő törlesztőösszeget.

Ha abból indulunk ki, hogy a gazdasági válság nem tarthat örökké, és a magyar gazdaság, ha lassan is, helyre fog állni, akkor a ma felvett devizaalapú hitelek havi törlesztőrészletei csökkeni fognak. De ezt tekintsük pozitív hozzáállásnak, és ne garanciának.

Annyi hitelt vállaljon, amennyit akkor is fog tudni fizetni, ha rövid távon mégsem erősödik a forint, illetve a mai árfolyamhoz képest akár romlik is.

Üdv:

Hiteldoki