A hitelszerződés lejárta után is van vételi joga a finanszírozónak?

2009.05.12. 16:35

Kedves Hiteldoki!

A napokban kaptunk egy levelet az Erste Leasingtől, hogy írjunk alá újabb 5 évre szóló szerződést vételi jog alapításáról. De a mi szerződésünk egy év múlva lejár, így nem értjük, hogy miért öt évre kéne megkötnünk a szerződést, hiszen egy évre is megköthetnénk. Így ez a szerződés már hátrányosan érintene bennünket, mivel az Üzletszabályzatban szerepel, hogy a Bank bármilyen okból is a következő 5 évig a vételi jogát gyakorolhatja, illetve a kocsi törzskönyvét visszatarthatja. Ennek ellenkezőjére pedig nem szavatol semmiféle garanciát részünkre a szabályzat. Mit tehetnénk? A finanszírozót nem tudjuk elérni…

Köszönettel:

Lajos

Kedves Lajos!

A szerződés vételi jog alapítására című levél tulajdonképpen egy újabb vételi jog alapítására vonatkozik. Magyarországon, amikor elkezdődött a gépjármű-finanszírozás, a jogalkotók az akkori leghosszabb futamidőt alapul véve (amely öt év volt) állapították meg a bejegyezhető vételi és opciós jog hosszát. De mint tudjuk, az ötéves futamidejű szerződés a múlté, és ma már ennél hosszabb szerződéseket kötnek a finanszírozók. Az öt évnél hosszabb szerződéseknél kapják meg az ügyfelek ezt a kiegészítő szerződést a jelenleg ismert jogszabályok szerint.

Az ügyfélnek az aláírás semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen ez a vételi jog a szerződés megkötésekor is létrejött. A finanszírozó az opciós joggal abban az esetben él, ha az Adós fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. A szerződés kifutásakor vagy idő előtti lezárásakor az ügyfél megkap egy papírt, amivel ezek az opciók törölhetőek.

Ha a kiegészítő szerződés nem kerül aláírásra, a Finanszírozó szerződésszegés miatt felmondhatja a szerződést, mivel az Adós vállalta a fedezet biztosítását a teljes futamidőre.

Üdv:

Hiteldoki