Nem zárták le időben a lízinget, félmilliót vesztettem

2009.05.25. 16:25

Kedves Hiteldoki!

A lízingelt autómat tavaly szeptember 3-án totálkárosra törték. Sajnos a vétkes fél elhalálozott a balesetben, és a rendőrség csak december 30-án adott ki határozatot. Én a lízingcég felé telefonon jeleztem a totálkárt már másnap, de a számlák csak jöttek-jöttek. Én meg fizettem. Telefonos érdeklődésemre közölték, hogy majd ha fizet a biztosító, akkor jóváírják. A biztosító április 20-án fizetett, jóváírás nyema, jött a számla, fizessek a lízingcégnek még félmillát. A biztosító szeptember 4-i árfolyamon fizetett, a lízingcég meg április 22-i árfolyamon zárt. A kettő között ott figyel 49 Ft/CHF. Nem a megsemmisülés napjával kellett volna zárnia?

Az már csak hab a tortán, hogy a biztosító nem fizeti ki a roncsot, mert nem adtam el november 20-ig. Nem érdekeli, hogy rendőrségi igazságügyi szakértői vizsgálat volt folyamatban dec. 30-ig.

Válaszát várom.

Tisztelettel:

András

Kedves András!

Amennyiben a hitelszerződés fedezetéül szolgáló gépjármű totálkárosra törik, általánosan elmondható, hogy fedezetlenség fennállása miatt a szerződés felmondásra, majd lezárásra kerül, a fennálló tartozás egy összegben válik esedékessé. A kártérítési összeg kifizetését követően a finanszírozó elszámolást készít. A kár rendezésével, valamint a szerződés lezárásával, elszámolás készítésével kapcsolatban az adott finanszírozó társaság Általános Szerződési Feltételei határozzák meg a pontos eljárást.

A tartozás általában a biztosító által megállapított kártérítési összeg a finanszírozóhoz történő beérkezést követően az adott napon érvényben lévő árfolyam figyelembevételével kerül megállapításra.

A roncsértékesítéssel kapcsolatban felmerülő vitás kérdések tisztázása érdekében érdemes lenne az illetékes biztosítótársasággal felvenni a kapcsolatot, valamint az igazságügyi szakértői vizsgálatot igazoló dokumentumokat eljuttatni részükre.

Üdv:

Hiteldoki