Kilépni, vagy könnyítést kérni?

2009.06.08. 17:11

Kedves Hiteldoki!

Szüleim 4 évvel ezelőtt vettek egy Suzukit lízingre. A lízing EUR-alapú. Mindketten nyugdíjasok, és a mostani válságos gazdasági helyzet miatt nem tudják már fizetni a havi törlesztést. A lízing 2010 májusában járna le.

Szeretnének kilépni a lízingből, vagy könnyítést kérni a banktól, de az minden lehetőségtől elzárkózik. Mik a törvényes, jogszerű lehetőségek ebben a helyzetben? Mindenképpen vissza kell adniuk az autót, vagy esetleg kérhető futamidő-módosítás vagy más könnyítés?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Az az általános tapasztalat, hogy a piacvezető finanszírozók segítséget és több lehetőséget is felajánlanak meglévő ügyfeleik részére, hogy a válság miatt megnövekedett fizetési kötelezettségeket valahogyan enyhítsék. Erről részletes tájékoztatást adnak a honlapok és az ügyfélszolgálatok is.

Amennyiben nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít;
2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el.
3. az Ön helyzetében a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Amennyiben egyik lehetőséget sem választja, akkor a finanszírozó visszaveszi az autót, az annak értékesítéséből befolyt összeggel elszámol Ön felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Üdv:

Hiteldoki