Hogyan adjam el hitellel terhelt autómat?

2009.06.22. 11:11

Kedves Hiteldoki!

Arról érdeklődnék, hogy a hitelre vásárolt 6 hónapos autómat hogyan tudnám eladni. Pontosabban arról, hogy hogyan működnek a hitelátvállalások, mert hallottam már olyat, hogy csak annyiból áll, hogy bemegyünk a bankba és aláírunk − meg persze valamennyi szerződésmódosítási díjat kifizet a vevőm −, de hallottam egy sokkal bonyolultabb és költségesebb megoldásról is…

Azt is szeretném megkérdezni, hogy az autót ügyvéd segítségével eladhatom-e. Ha igen, akkor a hitel továbbra is az én nevem lesz, és ha gond lesz vele, az az én "saram" lesz?

Fogalmam sincs, hogy hogyan tudnám eladni az autómat, pedig el kell. Nem akarok pénzt kapni, csak ne nekem kelljen fizetnem a törlesztőt − nem sok, 22 ezer Ft, most mégis annak érzem…

Előre is köszönöm a válaszát!

B.M.

Kedves B.M.!

Az adásvétel ügymenetében nincsen különbség a tehermentes gépjárművásárláshoz képest, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki. A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval. A lényeg, hogy az autó akkor adható el, ha tehermentes, és a törzskönyv is kiadásra került, valamint az elidegenítési tilalom is törölve lett, erről a finanszírozóval kell megállapodni.

Sem ügyvéd, sem közjegyző előtt nem adható el az autó, ez hitelcsalás, hisz elidegenítési tilalom van rajta, és a törzskönyve sincs Önnél.

Üdv:

Hiteldoki