Ellopták a hiteles autót, de a biztosító nem fizet

2009.07.20. 10:36

Kedves Hiteldoki!

Hitellel terhelt autómat ellopták, a körülmények elég speciálisak voltak, erre nem is térnék ki, de a lényeg, hogy a biztosító a teljes körű casco szerződés ellenére egyáltalán nem térít.

Nyilvánvaló, hogy ha bemegyek ezt bejelenteni a bankba, akkor a szerződést bontják, és kérik egy összegben. Ez érthető. Viszont nem tudom kifizetni, mert kb. 3,5 millió forintról van szó. Ebből tisztán tőke kb. 2,7 millió. Amit ki tudnék fizetni, max. 2 millió Ft.

Kérdésem, hogy van-e esélyem megállapodni a bankkal, hogy ha ezt egy összegben rendezem, akkor „tisztáznak”. Végül is talán jobban járnak, mint ha inkasszóval kb. 6-8 év alatt behajtják tőlem, és mindenképpen jobban járnak annál, mint ha továbbadják a faktorcégüknek − még ennyit sem hiszem, hogy kapnának érte… Egyébként a hitelen van kezes, de fizetni ő sem fog tudni. Mi a teendő ilyenkor?

Köszönettel:

egy bajba jutott

Kedves Levélíró!

Elsőként azt javaslom, hogy mindenképp tegyen eleget a szerződésében foglalt bejelentési kötelezettségének a finanszírozó felé. Ha a káreseményre egy későbbi időpontban derül fény, az kedvezőtlenül befolyásolhatja egy esetleges méltányos eljárás bírálatát.

A bejelentéssel egy időben a szerződési feltételek szerint a hátralévő teljes tartozás egy összegben esedékessé válik. Javasoljuk, hogy a bejelentés tartalmazza, milyen mértékben tudja ezt az összeget csökkenteni.

A fennmaradó rész azonban továbbra is Önt fogja terhelni, annak elengedése nem lehetséges. A finanszírozók azonban az így fennálló fizetési kötelezettségre további részletfizetési lehetőséget tudnak biztosítani.

Ezzel elkerülhető válik az az Ön számára hátrányos helyzet, amit a fizetési szándék elmaradása (egy végrehajtási eljárás vagy követelésértékesítés) eredményez, azaz a Központi Hiteladminisztrációs Rendszerbe (korábbi BAR) történő regisztrálás. A KHR státus a jövőben minden további hiteligénylésre negatív hatással lesz.

Üdv:

Hiteldoki