Hitelre vett autóm eladnám

2009.10.26. 19:48

Tisztelt Hiteldoktor!


Van egy autóm, egy éves és még van rajta több mint 3 millió hitel. Nem tudom tovább fizetni, szeretném eladni. Ha elviszem egy használtautó-kereskedésbe, mire kell figyeljek és milyen papírok kellenek? Ők hogy tudják tőlem átvenni az autót?

Köszönettel: D.M.


Tisztelt Érdeklődő!

Hitellel terhelt gépjármű értékesítésére több lehetőség is van.

Elsőként mindenképp célszerű közvetlenül megpróbálkozni az eladással, ha a vevőnek is megfelel, akkor hitelátvállalással. Az ezzel kapcsolatos pontos információkat és teendőket az adott finanszírozótól lehet beszerezni.

Amennyiben úgy dönt, kereskedés segítségét veszi igénybe, fontos előre tisztázni a kereskedéssel, hogy adás-vételi szerződéssel megvásárolja Öntől az autót, vagy bizományosi értékesítésre veszi át.

Mindkét esetben nagyon fontos, hogy az átadáskor készüljön a gépjárműről egy állapotfelmérés és egy átadás-átvételi jegyzőkönyv. A későbbiek folyamán ezek egy esetleges vitás helyzet elkerülésében játszhatnak szerepet.

Szintén ügyelni kell arra, hogy írásos megállapodás szülessen arról, kit terhelnek az átadást követően esedékessé váló törlesztőrészletek.

Mivel az autó hitellel terhelt, adás-vételi szerződés csak a hitel kiegyenlítésével egy időben köthető. Ebben mindenképp rendelkezni kell arról, hogy a fennálló hitelt ki, mikor és milyen módon egyenlíti ki. Ha az autó értéke magasabb a tartozás összegénél, akkor a kereskedés a vételárból közvetlenül a bank felé ki tudja egyenlíteni azt. Ha alacsonyabb, akkor Önnek marad fenn még fizetendője.

Javasoljuk, hogy mielőtt a kereskedéssel megkötik a megállapodást és az autó átadásra kerül, mindenképp egyeztessenek a finanszírozóval annak érdekében, hogy az általuk esetlegesen kért dokumentumok köre ismertté váljon.

Tisztelettel:

Hiteldoktor