Lízingelt autó visszaadása

2009.12.01. 00:00

Tiszetelt Hiteldoktor!

Ha visszaadom a lízingelt autót a lízingcégnek, akkor az értékesítésig tovább kell-e a havi lízingdíjat fizetnem?
Van-e valami minimum határ, amennyiért a lízingcég eladhatja az autót? Megkifogásolhatom-e az eladási árat?

Köszönettel:
Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a finanszírozott gépjármű visszaadása a szerződés azonnali hatályú felmondásával jár együtt, azaz a havi törlesztőrészlet fizetési kötelezettsége megszűnik, de a teljes hátralévő tartozás egy összegben esedékessé válik és a kiegyenlítésig késedelmi kamatokkal lesz terhelt.
Ezenfelül az értékesítéssel kapcsolatban felmerülő költségek tovább növelhetik a tartozás összegét.

Épp ezért azt javasoljuk, inkább Ön próbálja meg értékesíteni az autót. A legoptimálisabb megoldás a hitel átvállalásával egybekötött adás-vétel lenne. Ennek feltételeiről az adott finanszírozótól lehet információt kérni.

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozók igazságügyi szakértő által adott szakvélemény alapján határozzák meg a visszavett eszközök értékesítési árát. Ennek másolati péládányát el lehet kérni a finanszírozótól annak érdekében, hogy ismert legyen minden, az árat befolyásoló körülmény. Amennyiben ezt követően is maradnak fenn kétségek, a szakértő az, akitől indoklást lehet kérni, a finanszírozó csak „felhasználója” a szakvéleménynek, az abban foglaltakért felelősséget nem vállalhat.

Tisztelettel:

Hiteldoktor