2009.12.08. 11:58

Tisztelt Hiteldoktor!

Az lenne a problémám, hogy 2007. 10. hóban hitelre vettem egy autót 2 millió 400 ezer forintért, már két éve fizetem, és a bank szerint 2 millió 950 ezer forint hitel van rajta. Ez hogy létezik? Lenne egy kis megtakarított pénzem, durván 1 millió forintot tudnék belefizetni. Megéri-e ezt belefizetni, vagy nem? Most havi 35 ezer forint a törlesztőm, és a bank szerint még mindig 10 év van hátra. Ezt sem értem ez nagyon durva dolog, mit tehetnék, hisz így még eladni sem tudom, illetve fizethetem, amíg élek, az autó pedig semmit sem fog érni. Vagy esetleg, ha elvitetem a bankkal, akkor tudom, nem fog annyit érni az autó. A fennmaradt összeget rá terhelik-e a fizetésemre, ami sajna csak a minimálbér?

Köszönöm:
Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozási szerződés paraméterei (például a futamidő, havi részlet nagysága, devizaárfolyam stb.) szerencsétlen esetben eredményezhetik, hogy a tartozás összege a szerződés futamideje alatt emelkedik. A futamidő növekedése is megtörténhet abban az esetben például, ha deviza alapú szerződésnél Ön a havi részletek árfolyam különbözetét nem fizeti meg az adott havi törlesztéskor, hanem az a futamidőt növelve halmozódik, és kamattal terhelt.

A nagyobb összeg befizetése jelentősen csökkentheti a tartozást annál is inkább, mivel ha a befizetés megtörténik, erre az összegre Önnek már nem kell ügyleti kamatot fizetnie. Ha deviza alapú szerződése van, a szerződés módosítása (befizetés) előtt mindenképp célszerű a feltételekről megkérdezni a finanszírozót, és a befizetésre egy olyan árfolyamon sort keríteni, ami a lehetőségekhez mérten Önnek a leginkább kedvezőbb.
Fontos tudni, hogy a módosításnak költsége lehet, erről is a finanszírozótól kell előzetes tájékoztatást kérni.

A visszaadást, mint megoldást csak végső esetben javasoljuk, hiszen a bank általi értékesítés további költségekkel járhat, valamint megtörténhet, hogy ha Ön próbálja meg értékesíteni, akkor valamivel magasabb árat sikerül kialkudnia. Az azonban biztos, hogy az értékesítést követően, ha a vételár nem fedezi a tartozást, a különbözetet Önnek meg kell fizetnie a finanszírozó felé.

Tisztelettel:
Hiteldoktor