2010.01.18. 19:49

Tisztelt Hiteldoki!

Kb. 2 hónapja vettem egy Suzuki Swift 1.3 16V (2002-es) talicskát! Vételár 600 000 Ft. 20% önerő befizetés után megkaptam, 24 hónap futamidőre! Csakhogy sajnos azóta meguntam, és át szeretnék ülni egy szintén 2002-es Fiat Puntóba, ami 800 000 Ft körül megy. Kérdésem: meg lehet valahogy oldani ezt a cserét?

Válaszát előre is köszönöm!
Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben úgy dönt „régi” autóját beszámíttatja az új vásárlásakor, fontos előre tisztázni a kereskedéssel, hogy adásvételi szerződéssel megvásárolja Öntől az autót, vagy bizományosi értékesítésre veszi át.

Mindkét esetben nagyon fontos, hogy az átadáskor készüljön a gépjárműről egy állapotfelmérés és egy átadás-átvételi jegyzőkönyv. A későbbiek folyamán ezek egy esetleges vitás helyzet elkerülésében játszhatnak szerepet.

Szintén ügyelni kell arra, hogy írásos megállapodás szülessen arról, kit terhelnek az átadást követően esedékessé váló törlesztő részletek.

Mivel az autó hitellel terhelt, adásvételi szerződés csak a hitel kiegyenlítésével egy időben köthető. Ebben mindenképp rendelkezni kell arról, hogy a fennálló hitelt ki, mikor és milyen módon egyenlíti ki. Ha az autó értéke magasabb a tartozás összegénél, akkor a kereskedés a vételárból közvetlenül a bank felé ki tudja egyenlíteni azt, a fennmaradó különbözet pedig képezheti az új autó önrészét. Ha alacsonyabb, akkor Önnek marad fenn még fizetendője, amit a finanszírozó felé ki kell egyenlíteni.

Javasoljuk, hogy mielőtt a kereskedéssel megkötik a megállapodást és az autó átadásra kerül, mindenképp egyeztessenek a finanszírozóval annak érdekében, hogy az általuk esetlegesen kért dokumentumok köre ismerté váljon.

Tisztelettel:
Hiteldoktor