Eladás helyett bérbeadás

2010.02.16. 14:37

Kedves Hiteldoktor!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az autómat hitelátvállalással szeretném eladni bankon keresztül. Ajánlottak különböző lehetőségeket a banki út helyett. Az egyik ilyen a bérleti szerződés. Azt szeretném megtudni, hogy ennek mi lehet a következménye, milyen felelősség terhel engem a továbbiakban? Egyáltalán lehetséges-e így átadni egy autót?

Köszönettel:
Mariann

Tisztelt Mariann!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben járható lenne oly módon, hogy kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás, bérleti szerződés), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Mindenképpen azt javasoljuk, csak akkor kerüljön át az autó a használóhoz, ha a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalása megtörtént.

Tisztelettel:
Hiteldoktor