Két és fél milliós autóra 7 és fél milliót kell visszafizetnünk

2010.03.04. 14:59 Módosítva: 2010.03.04. 14:59

Tisztelt Cím!

Érdekelne a véleménye a következőkről.

2007 decemberében vásároltam egy Seat Leont (2.0 TDI stylance full extra) 5,5 millió forintért. 2 millió önerővel A havi részlet 60 000 Ft volt., kb fél évig fizettük, majd fél évig nem fizettük, de ezt a bankkal megbeszéltük. E hónapban ismételten kétmilliót befizettünk az autóra. Vagyis kb. 4 és fél milliót adtunk eddig a banknak. Most azt mondják, hogy még 3 és fél milliót kell fizetnünk a svájci frank miatt, miközben szerintük az autó 2,5 milliónál nem ér többet. (valódi ár 3-3,5 millió) Tehát a szerintük két és fél milliós autóra 7 és fél milliót kell visszafizetnünk, vagy pedig adjuk le az autót és most vagyunk nullán (a bank szerint), vagyis 4 és fél millióért használhattam két évig az autót? Ön mit gondol erről. Ez valóban reális?

Tisztelettel K. Csaba

Tisztelt Csaba!

Ha Ön hitel segítségével vásárol, a szerződés feltételei határozzák meg, hogy "mennyibe kerül" Önnek a hitel, azaz milyen kamatot kell fizetni utána. A ténylegesen kifizetendő összeget szintén nagymértékben befolyásolja, ha deviza alapú szerződést köt, hiszen ebben az esetben az árfolyam alakulása egy ilyen magas tőketartozásnál akár százezres nagyságrenddel is emelheti a fizetési kötelezettséget.

A féléves szüneteltetés alatt Önnek a tőketartozás nem csökken, emellett a kamatbefizetések is elmaradnak, tehát azt is később kell kiegyenlíteni.

Javasoljuk, a finanszírozótól kérjen pontos kimutatást és az abban szereplő tételek alapján már láthatóvá válik, milyen arányban oszlik meg a tőke, kamat és árfolyam. Ha az árfolyam-különbözet tetemes része lesz a tartozásnak, akkor a lezárásra célszerű egy olyan időpontban sort keríteni, amikor Önnek kedvező irányban változik az árfolyam. Így akár több százezer forint is megtakarítható.

Javasoljuk még, hogy az autó leadása csak a legvégső megoldás legyen. Ha szeretnének megválni az autótól, akkor a legkevesebb veszteséget okozó lehetőség a hitelátvállalással egybekötött értékesítés.

Ha a vevő nem akarja átvállalni a hitelt, egy készpénzes vásárlás során még mindig nagyobb esély van magasabb árat kapni érte, mint amit a finanszírozói értékesítés során elérhetnek. Ha a vételár nem fedezi a tartozást, a különbözetet Önnek kell kiegyenlítenie.

Tisztelettel:
Hiteldoktor