Érdemes most átváltani más devizára?

2010.04.28. 15:16 Módosítva: 2010.04.28. 15:28

Tisztelt Hiteldoktor!

Tavaly júliusban vásároltam egy Toyota Corolla típusú gépkocsit (2004-es évjárat, 1.4, benzines). A hitel CHF-ban lett megállapítva 4 évre (amiből 9 hónap már eltelt). A frank árfolyamának erősödéséről sokat lehet hallani, és amennyire hinni lehet az elemzőknek, ez a tendencia még folytatódik.

A kérdésem az, Ön szerint érdemes lenne-e váltani más devizára (pl. euró), esetleg forintra, vagy inkább tanácsos lenne várni, hogy a különböző hazai vagy nemzetközi szervezetek milyen mértékben avatkoznak be a jövőben ezen a téren?

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A hitelszerződés devizanemének váltásával kapcsolatban érdemes lenne a finanszírozó társasággal felvenni a kapcsolatot, ugyanis vannak olyan finanszírozó társaságok, ahol a devizáról devizára történő módosítás nem engedélyezett.

A devizahitel forintra törénő átváltásával meg lehet szüntetni az árfolyam - és kamatkockázatot, de a kamat és így a törlesztőrészlet várhatóan magasabb lesz, illetve az átváltásnál keletkező árfolyamveszteség növelheti a tartozást. Továbbá külön költsége is lehet a devizahitel forintra történő váltásának.

Amennyiben a finanszírozó társaságnál lehetőség van a devizanemek közötti váltásra, abban az esetben a váltás először devizáról forintra történik, devizavételi árfolyamon, majd ez kerül átváltásra egy másik devizára eladási árfolyamon.

Ez az Ön számára tehát kétszeres átváltási veszteség megfizetését jelenti.

A váltásnál fontos figyelembe vennie azt, hogy a devizanemváltás önmagában nem véd a jövőbeni kedvezőtlen árfolyamváltozások ellen.

Üdvözlettel
Hiteldoki