2010.05.21. 14:17

Tisztelt Doki,

már többször megkérdezték Öntől a hitelátvállalásos autóvásárlás/-eladás körülményeit, és mindig az volt a válasza utolsó mondata, hogy (idézem):

„Mindenképpen azt javasoljuk, csak akkor kerüljön át az autó a használóhoz, ha a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalása megtörtént."

Ez mit takar??? (Tulajdonképp ez volna a válasza lényege, és pont ez nincs kifejtve egy esetben sem!)

Tisztelt Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva a hitelátvállalás folyamatát tudjuk részletezni, bízva abban, hogy ezzel sikerül az eddig hiányzó információkat megadni:

Amennyiben a kiválasztott gépjármű hitellel terhelt, az adásvétel nem lehetséges, hiszen a finanszírozó kezdeményezésére a hitelszerződés megkötésekor elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre. A gépjármű átadása adásvétel nélkül komoly kockázatot hordoz mind az eladó, mind a vevő szempontjából.

A hitellel terhelt gépjármű vásárlásához mindenképp szükséges, hogy a hitel maradéktalanul kiegyenlítésre vagy átvállalásra kerüljön.

Az átvállalás a finanszírozónál kezdeményezhető egy írásos kérelemmel. A kérelemhez csatolni kell a vevő/átvállaló hitelképesség vizsgálatához szükséges dokumentumok másolatát. Ezek pontos listáját a finanszírozó határozza meg.

Pozitív bírálat esetén előzetesen egyeztetett időpontban és helyszínen kerülhet sor az átvállalási megállapodás aláírására. Az aláíráskor minden érintett félnek egyszerre kell megjelennie.

Az átvállalást követően indulhat meg az okmányirodai ügyintézés. Az adásvételi szerződés, az átvállalási megállapodás és a finanszírozó által kiadott engedély, törzskönyv segítségével az okmányiroda átvezeti a gépjármű tulajdonjogát. Ehhez minden esetben szükség van eredetvizsgálatra, a forgalmi engedélyre és a vevő nevére kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra.

A fenti folyamat eredményeként a gépjármű és a hitel a vevő nevére kerül, így mindkét szempontból jogilag tiszta állapot jön létre. Igaz, hogy ez az eljárás költségvonzattal jár (finanszírozónál módosítási díj, átírási illeték, új forgalmi, új törzskönyv költsége), de mind az eladó, mind a vevő szempontjából elkerülhetővé válnak a későbbi esetleges jogviták.

Tisztelettel
Hiteldoktor