A biztosító csak annyit fizet, amennyit szerinte a kocsi ér?

2010.06.23. 16:21

T. Cím!

A fiam vett 2 évvel ezelőtt egy 3 éves Suzuki Swift autót. Részletre.

Nem egészen egy év használat után egy autó hátulról belement, és a biztosító szerint totálkárossá törte.

Naivan elfogadtuk az általuk történő értékelést, remélve, hogy minden költségünket úgyis megtérítik.

A biztosító azonban meglehetősen alacsony áron kifizette az összetört autót a banknak, amelynél nekünk ezen felül még kb. 800 ezer Ft-os tartozásunk maradt. Mindeközben kellett vennünk egy újabb kocsit, mert a munkába járásához feltétlenül szüksége van gépkocsira, (nem beszélve a súlyosan beteg családtagról, akit folyamatosan kell kórházba, -ból utaztatni). Mindez összességében több mint 1 millió Ft-ba került. Ezt az összeget a mi halálesetre kötött biztosításunkból fedeztük, valamint csekély nyugdíjunkból.

Kérdésem az, hogy valóban az lenne a jogszerű, hogy a biztosító csak annyit fizet, amennyit szerinte a kocsi ér?

Az egyéb költség, tehát leginkább a hátralévő bankkölcsön, az újabb kocsi előlege, nem tartozik-e az ő felelősségvállalásaik közé? Ha ugyanis mi nem vállaljuk át a fennmaradó tartozást, a fiunknak 2 autó részleteit kellene fizetni, amire képtelen lenne.

Kétségbeejtő helyzetben vagyunk, ha a jog nem segít, nem is tudom mitévők leszünk. Érdemes-e bírósághoz fordulni, vagy ez csak tovább növeli a kiadásainkat?

Köszönettel: B. Gergely

Kedves Érdeklődő!

A biztosítótársaságok egyedi kalkuláció alapján értékelik az autókat, valamint több korrekciós tétel és az önrész is csökkenti a kifizetésre kerülő összeget. Amennyiben a megállapított kártérítési összeggel nem értenek egyet, lehetőségük van a számítás felülvizsgálatát kérni a biztosítótársaságtól.

A kártérítési összegen felül fennmaradó tartozás tovább csökkenthető a roncs értékesítéséből befolyt vételárral.

A casco-biztosítás alapvetően a gépjárműre vonatkozik, nem az arra felvett hitelösszegre vagy az egyéb, káreseménnyel összfüggésbe hozható kiadásokra.

A káreseményből eredő egyéb költségeket polgári peres úton van lehetőségük érvényesíteni a károkozóval szemben.

Üdvözlettel
Hiteldoktor