Terhelt kisteher nagy teher lett

2010.08.11. 13:27

Kedves Hiteldoki, a kérdésem a következő lenne:

van egy kisteherautóm, 3 éve vettem hitelre, tavaly nyáron lehetőségem adódott kiutazni külföldre, az autómat odaadtam egy ismerősnek, hogy fizesse a részletet (persze a nevemen maradt), írtam vele egy eladási szerződest, amibe belefoglaltunk mindent, pl.: díjnemfizetés esetén visszaveszem az autót, most a probléma az, hogy hébe-hóba fizet, amikor már nagyon szorul a hurok, akkor felad 1 részletet, a súlyadótartozás 90 ezer, amit nem hajlandó kifizetni, az autót többszöri felszólításomra nem hozza vissza, 1 esetben, ha én kifizetek neki 500 ezer Ft-ot. Kérdésem a következő: hova fordulhatok? Rendőrségre? Kezesem van a gépjárműhitelre, én meg külföldön tartózkodom, ki tud helyettem intézkedni, eljárni? Barátnőm? Esetleg a kezesem? Milyen hivatalos formája van a visszahozásának? Önbíráskodni nem szeretnék. Előre is köszönöm, tisztelettel, JA

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt esetben nehéz olyan tanácsot adni, amely esélyt nyújtana a megnyugtató rendezésre.

Mivel az autó hitellel terhelt volt, a kötött eladási szerződés érvénytelen, hiszen az autó ilyen esetben csak oly módon értékesíthető, hogy a hitel vagy kiegyenlítésre, vagy átvállalásra kerül.

Javasoljuk egy itthoni ismerős forduljon a kapcsolódó dokumentumokkal ügyvédhez és kérjék ki a véleményét a lehetőségekről.

További intézkedéshez az ügyvédnek is lehet meghatalmazást adni, ehhez azonban valószínű szükséges lesz, hogy azt (vagy a meghatalmazás hivatalos fordítását) külföldi jogász előtt írja alá. Ha megoldható, a meghatalmazást egy itthon tartózkodás alkalmával is meg lehet adni.

Amíg jogilag rendeződik a helyzet, javasoljuk, hogy a hitelszerződésből eredő kötelezettségeket Ön egyenlítse ki annak érdekében, hogy a nemfizetésből eredő további hátrányos következményeket (KHR lista) és pluszköltségeket elkerülje.

Tisztelettel:
Hiteldoktor