Miből derül ki egy autóról, hogy hitellel terhelt?

2010.08.30. 17:43

Használt autó vásárlása előtt állok, és nem szeretném, ha valahol átvernének. Kérdésem, hogy miből derül ki egy autóról, hogy hitellel terhelt? Én készpénzért vennék autót, nem szeretnék hitelest venni.

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a megvásárolni kívánt autót a tulajdonos finanszírozás segítségével vásárolta, a Belügyminisztérium nyilvántartásában áll rendelkezésre erre vonatkozó információ.

Hitelszerződés esetén a finanszírozó elidegenítési és terhelési tilalmat, valamint opciós jogot jegyeztet be a szerződés megkötésekor. Pénzügyi lízingszerződés esetén a nyilvántartásban a gépjármű tulajdonosaként a finanszírozó szerepel, az eladó csak üzembentartóként kerül bejegyzésre.

Pénzügyi lízing esetén a fenti információ a forgalmi engedélyben is szerepel, hitelszerződésnél azonban csak a BM nyilvántartás adatai a biztosak.

Javasoljuk, hogy az eladóval együtt kérjenek információt a legközelebbi Okmányirodában, ahol a BM nyilvántartásból lehívhatóak az aktuális adatok.

Ez a megoldás kellő biztonságot nyújt Önnek abban is, hogy láthatóvá váljon, ha esetleg a gépjármű valamilyen egyéb tartozás miatt bírósági határozat alapján foglalás alatt áll.

Tisztelettel
Hiteldoktor