Megdöbbentően magas utolsó csekk

2010.09.02. 15:20

Tisztelt Hiteldoktor!

2004 augusztusában vettek a szüleim egy Skoda Fabiát 6 éves hitelre (CIB Bank, svájci frank alapú). Idén augusztusban jár le. Ma kaptak a szüleim egy csekket: 740 000 Ft-ról(!), miszerint ezt az összeget be kell még fizetniük. A bank arra hivatkozik, hogy a szüleim aláírtak egy papírt, amin az áll, hogy a hitel lejáratakor egy "nagyobb" összeget ki kell majd fizetniük. De se a papír, se az összeg nagyságáról a szüleimnek semmilyen papírja nincs, a szerződés se említ semmit erről az "állítólagos" nagyobb összegről.

Kérdésem: Mi ez? Ez egy bevett banki gyakorlat?!? Hogy határozzák meg ezt az összeget? Mi a teendő ilyenkor? Ön mit tanácsol, forduljunk jogászhoz? Telefonon szüleim próbáltak utána járni, mi ez, de a bank persze hárít, azt hajtogatják, márpedig ezt ki kell fizetni.

Válaszát előre is köszönöm!

Andrea

Tisztelt Andrea!

A futamidő lejártakor egy nagyobb összegben jelentkező fizetési kötelezettségnek több oka is lehet.

Példa erre az olyan konstrukció, amikor annak érdekében, hogy a futamidő közben alacsonyabb legyen az ügyfelet terhelő havi teher, az utolsó részlet kiemelten magas, vagy deviza alapú finanszírozás esetén a tartozást terhelő árfolyam változás nem kerül havonta megfizetésre, hanem halmozódik.

Mindkét esetben a szerződésnek, a hozzá kapcsolódó Általános Szerződési Feltételeknek és/vagy Üzletszabályzatnak tartalmaznia kell a fizetési ütemezés speciális paramétereit és a megfizetésre vonatkozó feltételeket.

Ezekről a feltételekről a szerződéses dokumentáció áttanulmányozásával lehet információkat szerezni. Természetesen jogász véleményét is ki lehet kérni, vagy írásban fordulni a bank ügyfélszolgálatához kérve, hogy részletes, szerződéses pontokra hivatkozó tájékoztatást adjanak a nagy összegű tartozás okáról és kiszámítási módjáról.

Tisztelettel:
Hiteldoktor