Megduplázta a bank a futamidőt. Lehetséges ez?

2010.09.07. 10:14

Kedves Hiteldoktor!

BudapestAutó-nál vettem fel hitelt az autómra 1millió forintot 24 hónapra. Az árfolyam változás miatt 48 hónapig kell fizetnem... Bosszantott, hogy csak egyszerűen a következő csekklevélben közölték, hogy a futamidő: még 24 hónap. Kértem lezárási kalkulációt. Gyakorlatilag 2,5 milliót kell visszafizetnem az 1 milliós hitelre. Érdemes ügyvédhez fordulnom, hogy miért nem jelezték előre, hogy megnövelik a futamidőt (mert akkor kifizettem volna már akkor az fennmaradó részt), a szerződésben nem találok konkrét pontot, hogy a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármeddig növelheti a futamidőt... később mi lesz, 10 évig fogom fizetni a hitelt, vagy életem végéig? hihetelen...

Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtakból arra lehet következtetni, hogy a szerződés értelmében az első 24 hónapban nem az aktuális számlázási árfolyammal korrigált részleteket fizette meg, hanem az így keletkező árfolyam különbözet a futamidő során halmozódott. Ez a halmozott összeg és az azt terhelő ügyleti kamat képezheti a 24 hónap lejárta után fennálló tartozást, melynek megfizetésére a bank további részleteket ütemezett be.

Általánosságban elmondható, hogy az ilyen típusú finanszírozás az első időszakban kedvezőbb havi fizetési kötelezettséget eredményez, csökkentve ezzel az Önre háruló terheket. A hátránya azonban az, hogy amennyiben a 24 hónap alatt az árfolyam változás iránya és mértéke a forint gyengülése miatt kedvezőtlen, a fizetendő tartozás a lejárat után jelentkezik.

A "havi fix"-nek is nevezett finanszírozás paramétereiről és feltételeiről már a hitelfelvételkor részletesen rendelkezni kell az Ön által aláírt szerződésben, vagy annak elválaszthatatlan mellékletét képező Általános Szerződési Feltételekben és/vagy Üzletszabályzatban.

Vélhetően ezek tartalmazzák azt is, hogy a kedvezményes időszakban felhalmozódott tartozás milyen módon és mértékben kerül szétosztásra, azaz hogyan befolyásolja a szerződés eredeti futamidejét.

Javasoljuk tekintsék át ismét a szerződést és a kapcsolódó dokumentumokat, akár ügyvéd bevonásával és ennek eredményétől függően vegye fel a kapcsolatot a bank ügyfélszolgálatával.

Általánosságban az is elmondható, hogy a halmozott árfolyam különbözetet további árfolyam változás már nem terheli, így a most megállapított újabb 24 hónap leteltével, a tartozás maradéktalan kiegyenlítésével a szerződés kifut, nem várható további futamidő növelés.

Tisztelettel:
Hiteldoktor