Miért a vevőnek kell utánnajárni?

2010.09.09. 17:38

1 hete vettem egy autót, aminek nálam van a törzskönyve és minden szükséges irata az átíratáshoz, csakhogy az okmányiroda elküldött, azzal az indokkal, hogy az előző tulajdonos hitelre vette az autót és én vigyem azt a papaírt ami a hitel kifizetéséről szól. Ha jól tudom, nem adták volna ki a törzskönyvet, ha ez nem volna renben. E nélkül nem írathatom a nevemre? Az autó 1 éve ki lett fizetve már, az eladó a határozat nem találja , de a kifizetésről szóló csekket ideadta. Ezzel miért nekem vevőnek kell foglalkozni? a bank a hitel esetén azonnal értesíti az okmányirodákat, de ha már ki van fizetve az autó a hitel törlését nem intézik? Mit tudok tenni? Válaszát előre is köszönöm Sz Éva

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozó társaság a hitelszerződés lezárását követően a tulajdonos rendelkezésére bocsájtja a gépjármű törzskönyvét, és az opció törléséhez szükséges nyilatkozatot. Ezzel a nyilatkozattal a gépjármű tulajdonosának meg kell jelennie a lakhely szerinti okmányirodánál a bejegyzett elidegenítési tilalom törlése érdekében. Amennyiben a korábbi tulajdonos ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, előfordulhat, hogy az Okmányiroda nem végzi el az átírást.

Érdemes lenne megkérni az eladót, hogy amennyiben ez a dokumentum már nem áll rendelkezésére, abban az esetben kérjen egy második kiadást a hitelt nyújtó intézettől. E dokumentum birtokában már nem lesz akadálya a gépjármű átíratásának.

Üdvözlettel
Hiteldoktor