46-ról 375 ezerre emelkedett a törlesztőrészletem

2010.09.19. 19:36

Tisztelt Hiteldoktor!

Azt szeretném megkérdezni,hogy a Merkantil Bank jogszerüen jár-e el a következő esetben: 2008.07.30.-án vettem egy Suzuki Sx4 sedánt, a hitel 3.550.000 Ft-volt. Havi 46.350 Ft-tal fizettem(havi fix) 2010.07.30-ig,majd 2 hónapja megemeltem 375.000 Ft-ra a havi törlesztőt. Jelzáloghitelt vettem fel a házra,ugy hogy az autot is kitudjam fizetni, mert 3 hónapja ha leakartam zárni a hitelt 4.500.000 Ft-lett volna. De érdekes módon 2 hét alatt felment 5.100.000 Ft-ra. Ezt nem fizettem ki, mert nem igy kalkuláltam a kölcsönt. 46 ezerről igy megemelték 375 ezerre a havi törleszőt, mert azt mondták a Merkantil Banknál dolgozók telefonon, hogy igy 9 hónap alatt letelik a kölcsön és a kamatkülönbözetet nem kell kifizetni, mintha most zárnám le a hitelt. Beleakartam fizetni 2 milliót, de azt mondták az ott dolgozók, hogy 1 millió ft elmenne szerződésmódositásra és kamatra. Nagyon sokszor hivtam a bankot, de mindig mást és máshogy mondták.1 hete mondtak olyat is,hogy nem csak a 9 havi 375-eszert kell kifizetnem, hanem majdnem 1 millió forint kamatkülönbözetet. Ami nagyon bosszant, hogy a mai nap kértem le a tartózásomat és 5.200.000 Ft- Én értem hogy magas a svájci frank, de ez mindennek a teteje. Már teljesen beleőrülök, hogy befizettem már 1.870.000 ezret és a tőkém sehová nem ment le, mert még mindig 3.200.000 Ft a tőketartozásom. Kiszámolták,hogy 375 ezerrel 9 hónap alatt letelik a kölcsönöm. Össze-vissza beszélnek az ügyfélszolgálatnál, mindig más veszi fel és mást mondanak. Mi az igazság vagy ez ár gazság?Teljesen kizsigerelik az embert, kifizetem becsületesen, de ha vége a futamidőnek lessz még rajta 1 milla tartozás,azt még ha lekérem 84 hónapra,mert nemtudom kifizetni egyben,de lehet ugysem már,mert azért vettem fel jelzálogkölcsönt,hogy 1 kölcsönöm legyen.Kértem adjon valami tanácsot,vagy hová lehet fordulni ilyen problémákkal,meg hogy teljesen jogszerű-e amit ez a bank csinál?

Nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel István!

Tisztelt István!

A levelében leírtak alapján a bank vélhetően jogszerűen jár el, a tartozás összegének nagyságát pedig valóban a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedése okozhatja.

Általánosságban az is elmondható, hogy a havi fix konstrukció lényege, hogy az eredeti futamidő alatt csak a tőke és az arra számolt ügyleti kamat törlesztése történik, az aktuális részletekre számolt árfolyam különbözet pedig halmozódik és további kamatokkal terhelt. Ezt a tételt a lejáratkor számolják ki pontosan, és azt vagy egy összegben, vagy további részletekben kell megfizetni.

Ilyen magas svájci frank árfolyam mellett nem szerencsés a magas törlesztő részlet, hiszen ezekre ezekben a hónapokban jelentős mértékű árfolyam különbözet kerül felszámolásra, ami növeli a halmozódó tartozást. Alacsonyabb részletnél a most felszámolt árfolyam különbözet összege alacsonyabb és van esély arra, hogy az árfolyam az idő teltével Önnek kedvező irányban változik.

Javasoljuk, amennyiben van lehetősége, személyesen keresse fel a bank ügyfélszolgálatát egyeztetés céljából, vagy kérjen írásban részletes tájékoztatást. Mindkét esetben célszerű a szerződési feltételek átolvasása és a kérdéses részekről részletes magyarázat kérése.

Tisztelettel:
Hiteldoktor