Négy fizetési könnyítési mód a banktól

2010.09.21. 10:58

Tisztelt Hiteldoktor!

2007. évben vásároltunk egy Opel Corsa típusú gépjárművet svájci frank alapú lízing hitelre. Mikor megvettük az autót az volt a "duma"(elnézést, hogy így írom, de egyszerűen siralmasnak hangzik már ez a kijelentés), hogy 35-37.000 Ft között fog ingadozni a hitel. Akkor azt mondtuk, hogy ezt be tudjuk vállalni. Természetesen most már a duplájára nőtt a törlesztés, és természetesen a kezdetektől fogva, soha egyetlen csekk sem szólt 40.000 Ft-nál kevesebbről, most meg már inkább a 60.000 Ft-ot nyaldossa. Ez eszméletlen, hát ez csak egy .... autó, ne pedig családi ház!!

Mivel a híradások nem szólnak másról, mint hogy a frank tovább fog emelkedni, ezzel párhuzamosan a törlesztőrészletünk is fel szeretnénk venni a kapcsolatot a bankkal. De nem tudom mi lenne a megfelelő megoldás. Ön szerint melyik lehetőséggel járnánk a legjobban? A bank küldött egy tájékoztatót, melyben négy alternatívát ajánlott.
1. Fix havi díj megállapítása, mely csupán két évig szól, de ezáltal megnő a futamidő(ami nálunk kizáró ok, mert már alapba 10 évre vettük fel a hitelt)
2. Futamidő hosszabbítás. Ami nálunk mint írtam kizárt.
3. Fizetési könnyítés. Amelyben legfeljebb 35%-kal csökkentik a havi díjat, de ezt szintén csak két évig és utána a törlesztőrészlet különbözetét hozzácsapják a fennmaradó időtartamra, tehát két év után szintén iszonyat módon megugrik a törlesztés.
4. Kiemelt törlesztőrészlet elosztása, ami szintén nevetséges.

Kérem adjon tanácsot. Mi lenne a legjobb megoldás?

Gondolkodtunk rajta, hogy eladjuk az autót, de annyi tartozás marad még rajta, hogy évekig fizetnénk a semmiért.

Vagy vállaljuk be a 3. pontot a fizetési könnyítést? Egyszerűen már kétségbe esésemben nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás. Kérem adjon tanácsot!!

Tisztelettel és köszönettel!

Egy kétségbe esett hiteltörlesztő

Tisztelt Érdeklődő!

Az ön által kötött finanszírozási szerződés kezdeti időpontjában még jellemzően deviza alapon nyújtottak hitelt a lízingcégek. Ennek oka az volt, hogy például a svájci frank alapú hiteleket "olcsóbban" tudták az ügyfeleknek ajánlani, azaz alacsonyabb volt a fizetendő kamat mértéke, mint egy forint alapú hitelénél.

Ezzel azonban a hitelfelvevőnek vállalnia kellett a deviza árfolyam változásokból eredő kockázatot, ami a forint elmúlt években mutatott gyengülése miatt kiemelkedően magas terheket rótt a deviza alapú hitellel rendelkezőkre.

Az árfolyamváltozás jövőbeni iránya és mértéke a szerződés megkötésekor kiszámíthatatlan, csak az elmúlt időszakok tapasztalatai alapján lehet becsülni a törlesztőrészletek emelkedésének mértékét.

A bank által javasolt könnyítési lehetőségek feltételeiről érdemes közvetlenül a bankot megkeresni.

Amennyiben a futamidő-hosszabbítás is szerepelt a listán, megtörténhet, hogy ilyen esetekben a bank kivételt tesz és a 10 éves futamidejű szerződéseknél is biztosítja ezt a lehetőséget. Hasonló kedvezmény lehetséges, csak egy picit nagyobb eséllyel a havi fix konstrukció választásánál is. Mindkét esetre igaz azonban, hogy a futamidő-hosszabbítás (akár simán, akár az árfolyam különbözet halmozódása miatt) további kamatterhekkel jár a szerződéses feltételek szerint.

Az átmeneti könnyítés kedvezőtlen hatása az átmeneti időszak lejárta után, tehát hamarabb jelentkezik. Mivel bizonytalan, hogy két év múlva a család milyen anyagi helyzetben lesz, így ez a megoldás csak végszükségben javasolt.

Amennyiben nem kívánják megtartani az autót, megoldást jelenthet még a hitelátvállalással egybe kötött értékesítés. Ehhez olyan vevőt kell találni, aki az adásvétellel együtt átvállalja a tartozást. Ennek feltételeiről a finanszírozó ügyfélszolgálatánál lehet bővebb információt kérni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor