Átvihetem a tartozásomat egy másik autóra?

2010.09.23. 16:49

Tisztelt Hiteldoktor!

7 éves Renault Lagunánk törlesztőrészlete igen erősen megnövekedett, mivel svájci frankban vettük fel a kölcsönt.

Bár nagyon szeretjük, de talán meg kell válnunk tőle a kedvezőbb törlesztés érdekében.

A kérdésem az lenne, hogy ha váltanánk, a fennmaradó hitel tőkerészét vinnénk át az új autóra, vagy az árfolyamkülönbözetet is? Hiszen, ha a különbözetet nem kell ráterhelnünk a következő autóra, talán ez az egyetlen megoldás, hogy megszabaduljunk ettől a lassan fizethetetlenné váló részlettől.

Csak reménykedem benne, hogy így lehet....

Válaszát előre is köszönöm!

Andrea

Tisztelt Andrea!

Annak, hogy a jelenlegi autótól meg tudjanak válni, azaz értékesíthető legyen, alapfeltétele, hogy az azt terhelő hitel maradéktalanul kifizetésre, vagy átvállalásra kerüljön. A tartozás új autóra történő átvezetése tudomásunk szerint egyik finanszírozónál sem lehetséges, még abban az esetben sem, ha az új autót hitel nélkül tudják megvásárolni.

Ha az új autó megvásárlására nem áll rendelkezésre elegendő készpénz és ahhoz is finanszírozást vesznek igénybe, akkor nagy valószínűséggel már az autó értéke sem nyújt fedezetet a két hitelre.

Lehetséges megoldás, hogy a meglévő autót terhelő hitelt a vételárból kiegyenlítik, vagy a vevő átvállalja a jelenleg aktuális tőketartozást. Természetesen mindez a fennálló tartozás és az autó értékének ismeretében dönthető el.

Az új autóra új finanszírozási szerződést kell kötni, aminek során a finanszírozó által előírt minimális önrésszel is rendelkezni kell.

Javasoljuk, a lehetséges megoldásokról érdeklődjenek a finanszírozó banknál, mert ők azok, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az általuk biztosított módozatokról.

Tisztelettel:
Hiteldoktor