Arra hajtanak, hogy elbukjam a hitelt és az autót

2010.09.24. 11:29

Kedves Hiteldoki!

Van egy lízingelt Suzuki autóm. 10 éves a finanszírozás svájci frankban, melyből ez már a 3. év, a törlesztő 40 ezer Ft. Ez akkor nem volt gond, mert van bejelentett munkahelyem és a férjemnek is volt, de a férjem munkahelye megszűnt, így egy ideje nehézséget okoz a törlesztés (fizettem, de kevesebbet). Összesen 155 ezer forinttal vagyok jelenleg elmaradva. Június 17-én felhívtak, hogy 14-én a szerződést felmondták (értesítést nem kaptam tőlük, sem felszólítást), és a visszaállításhoz nem elég az elmaradás befizetése, hanem május 31-től (valamilyen törvényre hivatkozva) már az árfolyam-különbözetet is ki kell fizetnem, vagyis 1.200 ezer forintot. (ha viszont le akarnám záratni a szerződést, akkor 4.300 ezer forintot kéne fizetnem, ami legalább a háromszorosa, mint amennyit az autó ér) Július 23-ig kaptam haladékot, ha addig nem fizetem ki ezt a nagy összeget, akkor elviszik az autót és a maradék összeg + egyéb járulékok is engem terhelnek. Ha mindent összeszedek, akkor is csak 800 ezer forintot tudok befizetni. A finanszírozó hajthatatlan a törvényre hivatkozva, úgy tűnik, mintha direkt arra mennének, hogy az ember elbukja a hitelt és az autót. Mit tudok ilyenkor tenni, hova lehet jogorvoslathoz fordulni?

Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozási szerződés felmondását meg kell előznie fizetési felszólításoknak. Ezen felül a felmondást is írásban kell közölnie a banknak.

Sajnos az ön által leírtakból nem derül ki pontosan, milyen törvényre hivatkozva kéri a finanszírozó, hogy a visszaállításhoz az árfolyam különbözetet is fizessék meg, valamint az sem tisztázott, hogy az árfolyam különbözet pontosan mire került felszámításra (tőketartozásra, vagy kamattartozásra, esetleg a jövőbeni tőketartozásra is stb.).

Javasoljuk, tanulmányozzák át a finanszírozási szerződés dokumentumait (Egyedi szerződés, Általános Szerződési Feltételek, Üzletszabályzat, aktuális Díjjegyzék) és amennyiben ezekben nem találnak pontos leírást, írásban forduljanak a bankhoz a kérdések megválaszolása érdekében.

Az így kapott információk birtokában célszerű eldönteni, hogy kérik-e ügyvéd segítségét a felmondás körülményeinek tisztázása céljából.

Az azonban elmondható, hogy a finanszírozók csak legvégső esetben élnek az eszközelvétel jogával, hiszen nekik is érdekük, hogy az ügyfél az autó (sok esetben piaci ár alatti) értékesítése nélkül, az eredeti megállapodás szerint rendezze a tartozását.

Tisztelettel:
Hiteldoktor