Hitelátvállalással cserélnék. Olcsóbbra vagy drágábbra?

2010.09.29. 11:01

Tisztelt Hiteldoktor!

Ezekkel a kérdésekkel fordulnék Önhöz:

1. Le szeretném cserélni jelenlegi autómat hitelátvállalással, viszont a kinézett autó olcsóbb, mint a jelenlegi. Ilyenkor a szerződésmódosítási díjon kívül lehet-e még más irányú fizetési kötelezettségem?

2. Értékben a jelenlegivel megegyező értékű autóra cserélném le (a kinézett autó 2,8 millió a jelenlegi 2,8 millió), viszont az utolsó hitelzárási ajánlat alapján a tartozásom végösszege 3,5 millió. Ebben az esetben milyen lehetőségeim lehetnek?

Vagy fizessem kitartóan hátha javulnak a CHF-körüli dolgok?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
KO

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által írt első verzió akkor áll fenn, ha a megvásárolni kívánt autót terheli hitel, amit Ön átvállalna. Ebben az esetben Önt a szerződésmódosítási díjon kívül, az eladóval kötött megállapodás szerint, esetleg az eredetvizsga, állapotfelmérés díja terhelheti. Ezen felül a szokásos okmányirodai költségekkel (átírási illeték, új forgalmi engedély és törzskönyv ára) mindenképp számolnia kell még.

Nem pontosan derül ki a leírtakból, hogy milyen sorsa lesz az Ön autójának, hol kell számításba venni annak értékét. Ha a két autó cseréje történik meg, akkor alap esetben a kölcsönös átvállalás megtörténhet. Ekkor szintén megállapodás kérdése, hogy az Ön autójának eredetiségvizsgálati díját ki fizeti meg.

A 2. megoldási lehetőség alapján azt feltételezzük, hogy ekkor az Ön autóját terhelő hitelt nem kívánja a vevő átvállalni, hanem le szeretnék zárni a szerződést. Ekkor az autó piaci értékének és a lezáráskor fizetendő tartozásnak a különbözete Önt terheli. Annak érdekében, hogy az autó értékesíthető legyen, a teljes tartozást ki kell egyenlíteni.

Ha az Ön autóját a vevő hitelátvállalással vásárolja meg, akkor nem a zárási ajánlatban szereplő összeg az átvállalásra kerülő hitel, hiszen azt az éppen aktuális árfolyamon számolta ki a bank, viszont az átvállalónak majd a jövőbeni árfolyamokon kell a tartozást megfizetnie. Ilyen esetben általában a tőke áll szemben a piaci értékkel.

Utolsó kérdésére válaszolva általánosságban elmondható, hogy ilyen magas árfolyam mellett a deviza alapú szerződések lezárása nem szerencsés, mert több százezer forinttal emeli meg a fizetendő tartozást. Folyamatos figyelemmel kísérés mellett érdemes kivárni egy kedvezőbb árfolyamtendenciát.

Tisztelettel:
Hiteldoktor