Visszaadtam a banknak az autót, mégis követel

2010.10.23. 13:50

T Doktor Ur!

2004-ben vásároltam egy autot részletre: 2731000 Ft-ért,melybe 780000 ezer forintot befizettem. Az autot 26 honapig használtam,miközben fizettem a havi 40-45 ezer forintot,majd felhivtam a bankot ,hogy visszaadnám az autot,mert másikat szándékozom venni. Ezzel nem is volt semmi gond,elvitték az autot,majd közölték velem,hogy amig nem értékesitik,addig fizetnem kell a havitörlesztést,de hálla istennek két honap alatt eladták az autot1480000Ft-ért,melyröl számlát is küldtek. Na,gondoltam,hogy ezzel vége,mikor is pár honap mulva hivtak a banktol,hogy még fizesek ki 590000Ft-ot,vagyis ezt a fentmaradt összeget nekem kelett volna kapnom az eladásbol.Most,több mint 3-év után jött egy birosági végzés,hogy fizesek ki nyolc napon belül 790000Ft-ot.

Doktor Ur!! Van ilyen???Vagy mi jogon??!!Befizettem 780000:Törlesztettem 960000: Eladták 1480000Ft-ért.Tisztelettel:Attila

Kedves Attila!

Pontos információk híján csak feltételezhető, hogy Ön egy deviza alapú szerződést kötött. Ennek fényében valószínűsíthető, hogy az árfolyam-különbözet okozta az eltérést, ami miatt az Ön tartozása magasabb volt, mint az autó eladási ára. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Ön által befizetett törlesztőrészleteknek csak egy része csökkentette a felvett hitelösszeget, a többi kamat. A futamidő hosszúsága szintén fontos tényező, hiszen minél hosszabb, annál alacsonyabb a kezdeti tőketörlesztés. Ha esetleg új autót vásárolt, akkor az is növelhette a különbséget, hogy az új autók értékvesztése az első két évben a legnagyobb. Az autó értékesítését követően kellett, hogy kapjon egy pontos elszámolást a banktól – ebben biztosan szerepelt az is, hogy az értékesítés után mennyi tartozás maradt a szerződésen.

Amennyiben a fent leírtak megállják a helyüket, akkor sajnos jogos a bank követelése és mivel az elszámolás utáni tartozást Ön nem fizette meg, így az kamatokkal, járulékokkal bővülhetett.

Javaslom, hogy kérje a banktól az ügy kivizsgálását és próbáljanak megállapodásra jutni, a finanszírozó is bizonyára megpróbál a lehetőségeihez mérten segíteni.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor