Vétlenként fizetni?

2010.11.08. 13:27

2009-ben történt az a balesetünk ahol egy 1,5 éves lízinges kocsi tört gazdasági totálkárra. Bírósági végzésünk van arról hogy vétlenek vagyunk. a biztosító kifizette az eurotax szerinti árat mínusz a roncsérték. a roncs árát is befizettük. A biztosító korrekt volt. DE !!!

Körülbelül másfél millió forint maradt fent amit ugye fizetnünk kell mint lízing díjat. ez most egy összegű . Megkérdeztünk egy ügyvédet hogy a károkozót milyen lehetőségünk van perelni.Ő megúszta 50000 Ft pénzbüntetéssel nekünk meg másfél milliót kell kifizetni a lízingcég felé úgy hogy kocsink sincs.Az ügyvéd azt mondta hogy felesleges perelni mert ezt a pénzt úgyis ki kellett volna fizetni a futamidő alatt. Így nem okozott anyagi kárt a jog szerint a vétkes fél. Ilyen van ???? Ma ez megtörténhet Magyarországon ?

előre is köszönöm válaszát.

tisztelettel egy károsult.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a szerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. Ebben az esetben érdemes felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel és érdeklődni az egyösszegű tartozás részletfizetési lehetőségeit illetően.

A casco biztosítás során a jármű kerül biztosításra így a kártérítési összeg a jármű jelenkori értéke alapján kerül meghatározásra függetlenül a felvett hitel mértékétől.

Sajnos mivel az Ön nevén van a szerződés így a hiteltartozás is Önt terheli, függetlenül attól kinek a hibájából került sor a futamidő lejárta előtti lezárásra. Amennyiben az okozóra kívánja terheli a terheket, úgy ügyvédi egyeztetést követően polgári peres úton tudja követelését vele szemben érvényesíteni. Szeretnénk azonban felhívni szíves figyelmét, hogy a fizetési kötelezettségre egy esetleges bírósági eljárás nem lesz halasztó hatállyal. Amennyiben a kiegyenlítésre egy későbbi időpontban kerül sor, a finanszírozó a szerződés szerinti késedelmi kamatot követelheti Öntől.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor