Előtörlesztés helyett túlfizetésnek könyvelték

2010.11.09. 10:10

Tisztelt Hiteldoktor.

Olyan problémával állok szemben, hogy 2009. novemberben volt egy Totálkáros balesetem, Kifizettem a roncsértéket (1.05mFt), mivel erős volt a fotint (a felvetthez képest), előtörlesztésként, hogy az autót el tudjam adni. Be is lett fizetve az összeg a bank kiadta a törzskönyvet a nevemre. De ezt nem előtörlesztésnek számította hanem túlfizetésnek, annak ellenére, hogy befizettem még előtte a szerződésmódosítási díjat ami 109eFt. Azóta az ottani folyoszámlámon pihen az összeg jó magyar forintban és azóta több mint 40Ft-ot erősödött a CHF. Így sajnos nem 5600CHF-ot törlesztettem az 1.05mFt-ból hanem jelen állás szerint csak 5000-et fogok. ami nekem jó 200eFt-os bukta. A biztosító októberben fogja csak elutalni a maradékot és csak akkor fogják átváltani az én 1.05mFt-omat. Amikor én azt 180Ft-os CHF árfolyamon befizettem. Jelenleg 220Ft körül mozog a középárfolyam. Amióta az összeget előtörlesztettem, nem kaptam semmiféle felszólítást, valamint az egyenlegem is 0Ft az automata és az ügyintéző szerint is. De még semmiféle papírt nem kaptam. Valamint a biztosító sem utalt még a banknak mivel a jogerős ítélet szeptember végére várható.

Ez korrekt vagy próbálkozzak a fogyasztóvédelemnél? Mivel ha én azt az összeget CHF-ben tartom, az árfolyamhozamból ki tudtam volna fizetni a havi törlesztést, amihez csekket sem kaptam. Valószinő az előtörlesztésből vonják.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet.

A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé.

Mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a hitelintézettel a szereződés jelenlegi állapotának tisztázása érdekében. Mivel Ők tudnak részletes információval szolgálni az Ön által befizetett roncsértékkel és havidíj fizetési kötelezettséggel kapcsolatosan.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor