A bank nem engedélyezi a hitel fedezeti aránya javulását. Miért?

2010.11.11. 14:31

Kedves Hiteldoki!

Mi az oka annak, hogy a finanszírozók (esetemben az Erste leasing) nem támogatják a fedezetcserét. Az autóm értéke jelenleg nem fedezi a hitelt, én viszont le szeretném cserélni egy drágábbra. Nem akarom realizálni a jelenlegi árfolyamveszteséget, ezért megtartanám a jelenlegi hitelt és a különbözetet kp-ban fizetném ki a kereskedőnek. Mi az oka annak, hogy a bank ezt nem engedélyezi, hisz a hitel fedezeti aránya javulna?

Nekem jelenleg úgy tűnik, hogy a bank azért nem engedi, hogy rákényszerítsen a végtörlesztésre és új hitel felvételére. Így viszont marad a jelenlegi helyzet, ami a banknak sem jó és nekem sem.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy az Ön által leírt fedezetcsere valóban nem támogatott a finanszírozók körében.

Pontosan nem írta le a csere Ön által kivitelezhetőnek vélt módját, ezért felmerülnek olyan kérdések, hogy az új autó vásárlásakor a régit a kereskedő beszámítja, vagy Ön önállóan szeretné értékesíteni a beszámításkori árnál vélhetően kedvezőbb áron? Ez utóbbi esetben a kereskedés miként jut a vételár másik részéhez, illetve a vevő a törzskönyvhöz, hiszen a finanszírozó alap helyzetben csak akkor adja ki a "régi" gépjármű törzskönyvet és az opció törlő papírokat, ha a tartozás kiegyenlítése megtörtént.

Az ilyen esetek lebonyolítása során előállíthat olyan patthelyzet is, amikor a kereskedő ragaszkodik a beszámított autó törzskönyvéhez, ennek hiányában nem iratják át az Ön nevére az újat, viszont a Bank nem adja ki addig, amíg az új autó nincs az Ön nevén és nem kerül bejegyzésre a Bank opciós joga.

A Banknak nem érdeke, hogy Önt végtörlesztésre kényszerítse. Mindkét fél érdekeinek megfelelő megoldás lehet a jelenlegi autó hitelátvállalással történő értékesítése, aminek során Önt nem terheli az aktuális árfolyam változásból eredő különbözet. Természetesen ezt a megoldást nehezíti, hogy az autó nem ér annyit, amennyi hitel még hátra van. Itt az arányok és a vevő hozzáállása lehet az irányadó.

Tisztelettel:
Hiteldoktor