2011.01.20. 12:15

Tisztelt Hiteldoktor,

az lenne a kérdésem, hogy a nagy törlesztőrészlet miatt vissza szeretnénk adni az autónkat, de nem tudom, hogy ennek mi a menete. És ha sikerül is visszaadni, akkor nekünk kell-e ráfizetnünk? Az autó Suzuki Swift 2007-es évjáratú. És már két és fél éve fizetjük.

Segitségét előrre is köszönöm

Tisztelettel
Teréz

Tisztelt Érdeklődő!

Javaslom, hogy első körben próbálja meg értékesíteni a járművet, mielőtt úgy döntene, hogy visszaadja azt a finanszírozónak. Az értékesítés történhet a fennálló teljes tartozás visszafizetésével, vagy a szerződés átvállalásával. Ennek feltételeiről érdemes lenne a gépjárművet finanszírozó társasággal egyeztetni.

Amennyiben mégis a gépjármű visszaadása mellett döntene, abban az esetben az alábbiakra hívnám fel a figyelmét: A hitelintézetek természetesen igyekeznek a lehető legmagasabb áron értékesíteni a leadott/visszavett autókat, de ez nyilván nem minden esetben sikerül (köszönhetően a jelenlegi piaci helyzetnek). A leadás vagy visszavétel után igazságügyi szakértői értékelés készül az autóról, a finanszírozók pedig a piaci viszonyokat és ezt az értékelést figyelembe véve alakítják ki a saját eladási árukat. Ezt követően különböző fórumokon keresztül kínálják megvételre az adott gépjárművet.

A teljes fennálló tartozás a gépjármű leadását követően egy összegben válik esedékessé, mely tartozást az értékesítésig felmerülő késedelmi kamatok és egyéb értékesítéssel kapcsolatos költségek tovább növelik. Előfordulhat az is, hogy az értékesítésből befolyt vételár a tartozást nem fedezi, így még Önnek további tartozása fog fennállni az adott pénzintézet felé.

Röviden: ha eladja az autót, nemhogy pénze nem marad, de még esetleg rá is kell fizetnie, hogy többé ne legyen az Öné.

Tisztelettel
Hiteldoktor