Gazdasági totálkár vagy javítás?

2011.01.21. 17:23

Tisztelt Hiteldoktor Úr!

Szeretnék felvilágosítást, tájékoztatást kérni Öntől totálkárral kapcsolatban. Van egy 2008-as évjáratú Ford gépjárművem, mely sajnos totálkáros lett. A biztosító 1400000. Ft javítási költséget állapított meg, Eurotax katalógus alapján. A fennmaradó hitel kicsivel több, mint 2 millió Ft. Az egyik fő problémám az, hogy a szerelők nem tudják a megállapított összegből megjavítani az autómat. Ha ezt a lehetőséget viszont nem fogadom el, gazdasági totálkárként tudják rendezni a kárt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen megoldások lehetnek számomra a legkedvezőbbek?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. Az esetlegesen fennmaradó tartozás részletfizetési lehetőségeiről a hitelt nyújtó pénzintézetnél érdeklődhet. Vannak olyan finanszírozó társaságok amelyek hozzájárulnak gazdasági totálkár esetében a szerződés folytatásához, amennyiben Ön vállalja a szakszerű javíttatást és ennek megtörténtét szakértői véleménnyel igazolja, erről a finanszírozóval kell előzetesen egyeztetni. Amennyiben egyezséget köt a Biztosítóval és elfogadja a javíthatósági ajánlatot a kártérítési összeg felvételéhez a hitelintézet meghatalmazása szükséges, melyhez kérhetnek beépítés ellenőrzést.

Totálkár esetében általában a fenti lehetőségek állnak az ügyfelek rendelkezésére, a pontos ügymenet érdekében kérjük keresse fel hitelezőjét.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor