Nagy butaságot követtem el: kezes lettem egy autólízingben

2011.01.25. 10:33

Üdvözlöm.

Nagy butaságot követtem el mikor kezes lettem egy kétmilliós frank alapú 5 éves futamidővel rendelkező autólízingben. A futamidő felénél járunk. Ha nem tudja fizetni én kénytelen vagyok. Milyen jogokkal élhetek ha innentől én fizetem az autót vagy ha esetleg egyben kifizetném a fennmaradó összeget? Átirathatom a nevemre a kocsit? Követelhetem rajta az összeget?

Várom válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

Sem a kezesség vállalás, sem a tartozás részben, vagy egészben történő kiegyenlítése nem járhat automatikusan a tulajdonjog megszerzésével.

Van mód arra, hogy az autót adásvételi szerződéssel megvásárolja, ez azonban a hitel/lízing átvállalásával jár együtt. Vannak azonban olyan pénzintézetek, akik a lízing átvállalást, vannak akik sem a hitel, sem a lízing átvállalást nem engedélyezik, ezért ezt mindenképp az adott banktól kell megérdeklődni.

Az adásvételhez és az átvállaláshoz természetesen a jelenlegi tulajdonos közreműködése is szükséges.

Amennyiben a fenti megoldás valamilyen oknál fogva nem lehetséges, polgári peres úton van mód a befizetett pénz visszaperlésére, vagy a tulajdonjog átruházására. Egy per azonban több évig elhúzódhat és a kimenetele sem feltétlenül Önnek kedvező. Javasoljuk, ha ezt az utat fontolgatja, előtte mindenképp kérje ki ügyvéd véleményét.

Tisztelettel:
Hiteldoktor