Egyszerre vettük fel, mégis én fizetek többet

2011.01.28. 11:38

Tisztelt Hiteldoki!

2008. szeptember 19-én vásároltam egy Toyota Corolla Luna 1,4-es személygépkocsit hitelre. A gépkocsi véteára 3 890 000 Ft volt, melybe befizettem 1 200 000 Ft-ot. A többit kértem a banktól svájci frankban - 2 690 000 Ft-ot 10 éves futamidőre. A havi törlesztés az induláskor 33 300 Ft volt, amely időközben megemelkedett. Minden hónapban változik a törlesztőrészlet összege 44 000 és 55 000 Ft között. A mai napon felhívtam a hitelező CIB bankot, hogy tájékoztatást kérjek a tartozásomról. A telefonon történő felvilágosítás nagyon megdöbbentett, mivel még több mint 3 700 000 Ft az adósságom összege. Számomra ez kissé hihetetlen, mivel a megemelkedett törlesztőrészletek megjelenésekor azt mondták, hogy a gyenge forint miatt a kamatokat így fizetjük meg. De ez azért is érthetetlen számomra, mert az egyik közeli ismerősöm is ebben az időszakban vásárolt 3 200 000 Ft-ért autót, 10 éves futamidőre, 0 Ft-os befizetéssel, csúsztatott fizetési móddal, s ugyanannyi tartozása van, mint nekem, aki fizetett a kocsiba, viszonylag magas törlesztőrészletet vállalt. Mit tanácsol? Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehetne a törlesztőrészletet csökkenteni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Erika

Kedves Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján elég nehéz meghatározni, mi okozhatja a két hitel közötti különbséget. Számos olyan szerződési feltétel lehet, ami miatt az ismerőse és az ön egyösszegű tartozása eltérhet egymástól (pl.: kötéskori árfolyam).

A finanszírozó társaságok több rugalmas megoldást is kínálnak a jelen gazdasági helyzet okozta törlesztési nehézségek leküzdésére. Például segítség lehet egy úgynevezett Havi Fix konstrukció, amivel tervezhetővé válik a havi kiadás. Átmeneti fizetési könnyítéssel bizonyos ideig igényelheti a havi fizetendő törlesztés csökkentését. A pontos információk megszerzéséhez érdemes lenne a finanszírozó társasággal felvenni a kapcsolatot és informálódni az adott pénzintézet által kínált konstrukciók feltételeiről.

Üdvözlettel
Hiteldoktor